Hlavní obsah

Policie může dále odebírat a uchovávat vzorky DNA, rozhodl Ústavní soud

Aktualizováno

Právní úprava odběru a uchovávání vzorků DNA od podezřelých či vězňů zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o Policii ČR. Konstatoval však to, že zákon ve své stručnosti není ideální, hrozí jeho nadužívání, a je proto potřeba aplikovat normu zdrženlivě. Politici by podle nálezu měli zvážit přijetí nového, specializovaného zákona, který v záležitostech DNA databáze zohlední mezinárodní závazky Česka, potřeby kriminalistů i práva jednotlivců.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Pražský soud navrhl zrušení části zákona poté, co projednával případ muže, který brojil žalobou proti odebrání otisků prstů a biologických vzorků. Muž se bránil tím, že to není přiměřené trestnému činu, kvůli kterému byl stíhán, navíc samotný skutek nesouvisí se zločiny, které lze odhalovat pomocí testu DNA. Městský soud se muže zastal a v návrhu k ÚS také upozornil na problematiku uchovávání biologických vzorků, u nichž není přesně stanoveno, kdy mají být zničeny.

Vědci poprvé rozluštili kompletní lidský genom. Přidali 400 milionů písmen

Věda a školy

Plénum ÚS se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem se sporem zabývalo od roku 2018, šlo tak o nejdéle trvající řízení v agendě návrhů na zrušení zákonů nebo jejich částí, a nakonec nenašlo důvod k zásahu.

„Samotný odběr biologických vzorků prováděný neinvazivní formou, jakkoliv je jeho strpění přiměřeně vynutitelné, podle ÚS v obecné rovině obstojí v testu proporcionality, neboť nezasahuje do tělesné integrity a neohrožuje zdraví ani důstojnost dotčené osoby, nakolik je odůvodněn legitimním zájmem na ochraně společnosti před pácháním trestných činů,“ napsal do odůvodnění soudce Zemánek.

Úřední změna pohlaví jen s operací, potvrdil Ústavní soud

Domácí

„ÚS přitom nezastírá, že nemůže v jednotlivých případech docházet ke zneužívání, popřípadě nadužívání, těchto oprávnění policií. Z tohoto pohledu se dosti stručná právní úprava obsažená v zákoně o policii, která je pouze doplněna neveřejnými interními pokyny policejního prezidenta, nejeví ideální. ÚS však v žádném případě nehodlá zasahovat do oblasti vyhrazené moci zákonodárné,“ zdůraznil Zemánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám