Hlavní obsah

Policie chce šetřit jen nehody se škodou nad půl miliónu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie by se do budoucna ráda zbavila povinnosti vyšetřovat většinu dopravních nehod, které se na našich silnicích stanou. Podle informací Práva proto zvažuje výrazné posunutí hranice škody, od které se k havárii musí policie volat, a to ze současných 50 tisíc až na půl miliónu korun.

Článek

Dopraváci by se podle návrhu vedení policie měli zabývat pouze haváriemi, při kterých byl někdo zraněn či při kterých vznikla škoda třetím osobám. Méně závažné nehody by měly posuzovat pojišťovny. Vyplývá to z materiálu policejního prezidia popisujícího možné zdroje úspor pro rok 2008, který má Právo k dispozici.

Odborníci ovšem poukazují na fakt, že počet nehod se škodou vyšší než současných limitních 50 tisíc korun, při kterých se nikdo nezraní a jejichž účastníci se shodnou na viníkovi , je téměř zanedbatelný.

Podle odhadů vyplývajících ze statistik nehodovosti tak vyplývá, že policie by si zvýšením limitu až na 500 tisíc příliš neulevila. Počet nehod, které by nemusela šetřit, by se zvýšil oproti stávajícímu stavu pouze minimálně.

Policie odvádí práci za pojišťovny

"Nyní je policie na místo volána kvůli tlaku pojišťoven na její pojištěnce i v případech, kdy zákon povinnost přivolat policii nestanoví," píše se v dokumentu, který vypracoval ekonomický náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Podle něj by se tak mělo zvážit zavedení obdoby systému, který funguje např. v sousedním Rakousku. "Tedy legislativně vymezit okruh dopravních nehod, které policie zpracovává, na havárie spojené se zraněním nebo úmrtím a nehody spojené se škodou na majetku třetí osoby," stojí v Kuželově návrhu.

"Jde pouze o nástin opatření, který je určen k další diskusi v rámci policie i mimo ni. Není ani zdaleka jisté, že se bude skutečně realizovat, bylo by zapotřebí změnit několik zákonů a norem," řekl k tomu Právu Kužel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám