Hlavní obsah

Polámané stromy, zatopené sklepy. Bouřky udeřily na Semilsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku zasáhly první bouřky. Na jihu Čech se vytvořila silná bouřka, kterou doprovázely kroupy a přívalové srážky. Na Semilsku vyjížděli hasiči k popadaným stromům a zatopeným sklepům. Už v poledne meteorologové varovali, že od nedělního večera až do pondělní noci může místy napršet až 40 mm a mohou se rozvodnit menší potoky.

Foto: Pro Novinky Michal Matura

Kroupy se objevily odpoledne v Tuhani na Semilsku

Článek

První bouřka se vytvořila kolem 16. hodiny u Volyně na Strakonicku, kde byly zaznamenány kroupy o velikosti až tří centimetrů. Objevily se i přívalové srážky.

Další bouřka se prohnala Semilskem, v obci Tuhaň padaly kroupy. "Evidujeme 12 výjezdů, největší problémy byly v Lomnici nad Popelkou a Jilemnici. Zasahujeme u ucpané kanalizace, popadaných stromů a čerpáme vodu z několika sklepů," řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů s tím, že krátkou bouřku provázel přívalový déšť a silný vítr.

Foto: Pro Novinky Michal Matura

Kroupy se objevily odpoledne v Tuhani na Semilsku

Podle radarových snímků byly v 19:00 nejsilnější srážky na severovýchodě Čech.

Výstraha platí až do pondělí  

Výstraha vydaná v neděli v poledne platí od nedělní osmé hodiny večer do pondělních 04:00 pro Liberecký, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Od pondělí 11:00 do 23:00 se vztahuje na Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Foto: chmi.cz

Srážky byly před 19. hodinou na severovýchodě Čech

„Před zvlněnou studenou frontou, která v noci na pondělí začne od západu ovlivňovat počasí u nás, k nám bude proudit teplý vzduch od jihu. Během pondělí bude zvlněná studená fronta zvolna postupovat přes naše území k východu,“ uvedli na webových stránkách meteorologové.

Podle nich se před studenou frontou a na ní budou objevovat bouřky, které mohou být místy intenzivní se silným deštěm s úhrny kolem 40 mm a nárazy větru kolem 72 km/h.

Meteorologové zároveň upozornili, že v oblastech zasažených silnými bouřkami a dešti lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, bleskové rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst a sklepů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám