Hlavní obsah

Pokuta 91 tisíc pro Volného platí. Ústavní soud jeho stížnost smetl ze stolu

Někdejší poslanec Lubomír Volný neuspěl se stížností u Ústavního soudu na usnesení sněmovního mandátového a imunitního výboru. Ten Volnému uložil pokutu za nepřístojné chování, které vyústilo v potyčku během jednání Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exposlanec Lubomír Volný

Článek

Volný dostal pokutu ve výši jednoho měsíčního platu (90 785 korun) za to, že se „pokusil o násilné převzetí řízení schůze, přičemž napadl místopředsedu Tomáše Hanzela, dále hrubě odstrčil poslance Jana Chvojku a posléze udeřil poslance Michala Ratiborského”. Volný rovněž vyhrožoval jednomu z kolegů „flákancem”.

Podle mandátového a imunitního výboru se tím „dopustil nedůstojného a agresivního jednání, které je v přímém rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny”. Následně byl vyveden ochrannou službou.

Volný argumentoval, že mandátový a imunitní výbor neměl pravomoc o věci rozhodovat, a tvrdil, že bylo porušeno jeho právo na spravedlivý proces.

Potyčka v Poslanecké sněmovněVideo: Česká televize ČT24

ÚS nicméně stížnost označil za „zjevně neodůvodněnou”, mimo jiné proto, že mu „nepřísluší přezkoumávat zákonnost samotného postupu mandátového a imunitního výboru v disciplinárním řízení”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám