Hlavní obsah

Pokut za jízdu bez známky letos ubylo

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie a celní správa uložily od začátku roku na 6600 pokut v souhrnné výši přes 6,6 milionu Kč za jízdu po dálnici bez dálniční známky. Je to asi o tisíc pokut méně než ve stejném období loňského roku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kontrola dálničních poplatků

Článek

„V první řadě je to dáno nižším tranzitem vozidel ze zahraničí v souvislosti s aktuální situací v rámci šíření covidu-19, dalším důvodem je omezený pohyb osob v rámci České republiky,“ sdělil Právu Ondřej Moravčík z tiskového odboru Policejního prezidia České republiky.

Kontroly na dálnicích tento týden odhalily 1200 aut bez známky

AutoMoto

Pokles ale souvisí i s tím, že nově platí už jen elektronická dálniční známka. Ta se dá pořídit prakticky z minuty na minutu přes mobil z kteréhokoliv místa, kde je signál, a má klouzavou dobu platnosti od termínu, který si určí nákupčí. Mnozí řidiči tudíž její nákup odložili, protože známku ještě nepotřebovali. Ještě v lednu ale dobíhala platnost starých papírových kuponů, takže i kontrola byla podle Moravčíka náročnější.

Kontroly známek od letoška probíhají za pomoci speciálního zařízení, které se může připojit i na kontrolní mýtné brány a skenuje registrační značky projíždějících vozidel. „Následně poté, co zařízení zobrazí informaci o konkrétním vozidle, které není v evidenci elektronické dálniční známky, je vozidlo hlídkou zastaveno a zkontrolováno,“ přiblížil mluvčí prezidia David Schön.

Pokud je při kontrole zjištěno, že vozidlo nemá uhrazeno časové zpoplatnění, může být řidiči uložena pokuta do výše až 5000 Kč, ve správním řízení může dosáhnout až 20 000 Kč.

Zájem byl nižší

Motoristé si do úterý zatím koupili přes dva miliony dálničních známek. Z toho bylo 1,82 milionu ročních, téměř 58 tisíc měsíčních a více než 200 tisíc desetidenních známek. Bezmála 22 tisíc motoristů s auty na CNG nebo biometan si pořídilo zvýhodněnou známku za poloviční cenu.

Nalepovací dálniční známky skončily, platí už jen elektronické

AutoMoto

„Celkově jsme v lednu počítali s větším náporem. Lidé evidentně pochopili výhodu klouzavé platnosti a známku si pořídí, až to koronavirová situace dovolí nebo až budou vyrážet na dovolené,“ připustil Martin Opatrný, mluvčí státního podniku Cendis, který má dálniční e-známky na starosti.

Za celý loňský rok se dálničních známek s různou platností prodalo zhruba šest milionů, z toho těch ročních přibližně dva miliony.

Pozor na šedý prodej

Opatrný varoval před nákupem známky od neautorizovaných prodejců, tedy mimo e-shop www.edalnice.cz, pobočky pošty, pumpy EuroOil nebo samoobslužné kiosky na hranicích. Právě kolem hranic podle něho někteří nekalí prodejci nabízejí známku, která ale vyjde dráž.

„Buď neznalému cizinci prodají roční známku o 300 Kč dráž za cenu 1800 Kč, nebo ji sice prodají za 1500 Kč, ale naúčtují k tomu třeba 200korunový manipulační poplatek,“ uvedl Opatrný.

Většinou to podle něho probíhá tak, že se například směnárna na hranicích připojí na web edalnice.cz a přes něj známku koupí a s přirážkou ji prodá dál.

Za nesloupnutou dálniční známku pokuta

Domácí

To ale není jediná nevýhoda takové koupě. „Jako zákazník od neoficiálního prodejce nedostanete potvrzení o úhradě a nemáte tak autorizační kód, takže nemůžete známku spravovat. Navíc ani nevíte, zda ji prodejce následně nestornuje, neposune její platnost nebo nepřevede na jinou registrační značku,“ varoval Opatrný.

Anketa

Máte koupenou roční dálniční známku?
Ano
59,5 %
Ne
40,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám