Hlavní obsah

Nalepovací dálniční známky skončily, platí už jen elektronické

Od pondělí 1. února se po českých dálnicích smí jezdit pouze se zakoupenou elektronickou dálniční známkou. Nalepovací kupony k 1. lednu skončily po 25 letech. Do konce ledna bylo možné využívat loňskou roční nalepovací známku.

Foto: Novinky

Nalepovací dálniční známka je definitivně minulostí.

Článek

Po čtvrtstoletí včera definitivně skončily nalepovací dálniční známky. Ty od letošního roku nahradily nové elektronické viněty. Staré známky se sice už měsíc neprodávají, do konce ledna však řidiči mohli využívat ještě loňské roční kupony.

Pravděpodobně protože není možné, aby byly kontrolujícím policistou zaměněny za letošní známky, zmizelo ze zákona 13/1997 Sb. ustanovení o povinnosti odstraňovat neplatný kupon z čelního skla. Pokuta ovšem stále hrozí, pokud řidič užije zpoplatněnou silnici, aniž by časový poplatek uhradil.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

Ten je letos stejný jako loni – 1500 korun za rok, 440 korun za měsíc nebo 310 korun za deset dnů. Na polovinu se poplatek snižuje u vozidel poháněných zemním plynem nebo biometanem a aut, která mají emise CO2 do 50 g/km, mají „elektromobilní” registrační značky a jsou od poplatku osvobozena zcela.

Nové známky se nekupují na čerpacích stanicích (vyjma sítě EuroOil) ve formě nálepek, nýbrž zejména na e-shopu edalnice.cz, na poště či v samoobslužných kioscích u hranic. Lidé jich zatím koupili přes 1,2 milionu kusů, z čehož zhruba 90 procent tvoří roční kupony.

Nové elektronické známky jsou vázány na registrační značky aut. Není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla, ovšem pokud značku ztratíte, musíte výměnu do systému dálničních známek složitě hlásit.

Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. U papírových kuponů platila roční známka celkem 14 měsíců, výhradně však od prosince předcházejícího roku do konce ledna roku příštího.

V příštím roce bude nově zpoplatněno 32 kilometrů dálnic

AutoMoto

Známku je nyní možné zakoupit s až 90denním předstihem. Předstih alespoň několika dní Cendis, který má systém na starosti, doporučuje, umožní to případnou opravu špatně zadaných údajů při nákupu. Chyby se dopustila přibližně tři procenta nakupujících, často při vyplňování poznávací značky auta.

Kontrolu elektronických známek mají na starosti policisté a celníci. K dispozici mají mobilní aparáty, se kterými ověřují platnost kuponů přímo na dálnicích, a kamery jsou také na branách, které zbyly po starém mýtném systému. Policisté mají 43 sad kontrolního systému, celníci 15.

Právě Celní správa si ovšem podle webu Radiožurnálu stěžovala, že sady mají technické nedostatky a nefungují tak, jak mají. Provozovatel systému Cendis nefunkčnost aparátů odmítl s tím, že u policie funguje bez problémů. S celníky se nakonec společnost dohodla na úpravě kontrolních systémů.

Za použití dálnic se v ČR začalo platit nad rámec spotřební daně z paliva a silniční daně u firemních aut od roku 1995. Řidiči od té doby nakoupili přes 122 milionů dálničních známek. Cena roční se postupně z původních 400 korun zvedla až na současných 1500 korun. Rozšířila se i nabídka známek o krátkodobé.

Reklama

Výběr článků

Načítám