Hlavní obsah

Za nesloupnutou dálniční známku pokuta

Právo, Jakub Kotalík

V Česku od letoška platí pouze elektronické dálniční známky a řidiči by neměli zapomenout z čelního skla strhnout starou dálniční známku. Jinak jim hrozí pokuta.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Není to ale novinka. Povinnost zbavit se kuponu po skončení jeho platnosti přikazuje automobilistům zákon o pozemních komunikacích už léta.

„Stará dálniční známka musí pryč, protože tam nemá co dělat. Na místě hrozí pokuta až do dvou tisíc korun, ve správním řízení pak dva a půl tisíce korun,“ potvrdil Právu Martin Opatrný, mluvčí státního podniku CENDIS, který má elektronické dálniční známky na starosti.

„Když to hodně zjednoduším, tak legislativa zakazuje něco lepit na čelní sklo, ale jsou tam výjimky, kam patřily české dálniční známky,“ dodal.

Nalepovací dálniční známky skončily, platí už jen elektronické

AutoMoto

Nicméně pokud má řidič na skle platnou zahraniční dálniční známku, postihu se stejně jako dřív bát nemusí. „U platných zahraničních známek platí samozřejmě výjimka dál,“ doplnil Opatrný.

„Systém kontroly je dvojí: mobilní a stacionární. V prvním případě jde o přenosné sady do vozidel policie a celníků, ve druhém o kamery na mýtných branách,“ vysvětlil Opatrný. Mobilní sady, jež ke kontrolám využívají policisté a celníci, tvoří tablet a speciální kamera. Policie má k dispozici 43 těchto sad a celní správa 15.

„Nový systém kontrol elektronických známek znamená pro policisty zjednodušení práce, neboť nebudou odkázáni na manuální vkládání registračních známek do databází,“ uvedl šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Do konce ledna se prodalo 1,35 milionu elektronických dálničních známek

Ekonomika

K pátku zjistili policisté a celníci téměř 1600 přestupků. Nejčastěji šlo o jízdu bez známky nebo s vinětou s prošlou platností. Většinu přestupků vyřídili na místě pokutou, celkem na nich vybrali přes 1,4 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám