Hlavní obsah

Kontroly na dálnicích tento týden odhalily 1200 aut bez známky

Policisté a celníci tento týden při speciálních kontrolách na dálnicích zastavili zhruba 1200 motoristů, kteří neměli zaplacenou novou, elektronickou dálniční známku. Policisté takových řidičů odhalili téměř 600 a podobný počet zaznamenali celníci.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Speciální kontrolní akce zaměřující se na to, zda si motoristé koupili novou, elektronickou dálniční známku, potrvá do pátku, řekl novinářům Michal Hodboď z ředitelství služby dopravní policie.

„Častou omluvou je, že řidič zapomněl, že si to neuvědomil, ale setkáváme se i s případy, kdy řidič neměl uhrazeno časové zpoplatnění a byl si toho vědom. Pouze spoléhal na to, že ho hlídka nezastaví,” uvedl.

Za únor podle něj policisté zaznamenali již 2000 takových přestupků, které vyřešili na místě uložením pokut za více než 1,5 milionu korun.

Podobné zkušenosti mají celníci, podle nichž se řada motoristů domnívá, že nový systém ještě není funkční a kontroly je neodhalí.

Nalepovací dálniční známky skončily, platí už jen elektronické

AutoMoto

Elektronické známky nahrazují papírové kupony, jejichž platnost definitivně skončila na konci ledna. Nové, elektronické známky jsou vázány na registrační značku vozidla, nikam se nelepí. Výhodou je, že se dají koupit snadno po internetu.

Právě na to podle policie zkouší někteří řidiči sázet. Kuriozitou byl případ, kdy se spolucestující pokoušel zaplatit elektronickou dálniční známku přes mobil až v okamžiku, kdy vozidlo stavěla hlídka.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Značka s písmeny „EL” pro elektromobily znamená osvobození od poplatku za používání dálnic. Střezte se ale značku ztratit.

Jednou z největších nevýhod této novinky je, že pokud ztratíte registrační značku a dojdete si na úřad pro nový pár, do systému EDAZ, jak se elektronická dálniční známka zkracuje, je třeba tuto změnu složitě hlásit pomocí formuláře s ověřeným podpisem.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

Policisté a celníci při kontrolách používají systém, který se skládá z přenosného tabletu a kamery ve služebním vozidle. Zařízení automaticky skenuje registrační značky při statické kontrole nebo při souběžné jízdě. Je s ním možné zkontrolovat i dálniční odpočívadlo.

Kromě toho se lze připojit vzdáleným přístupem ke kontrolní bráně vybavené nočním viděním. „Dřív musela hlídka spoléhat na svůj zrak, dnes je díky kontrolním branám možné kontrolovat povinné zpoplatnění i v nočních hodinách,” uvedl Švidek.

Cílem společné akce policie a celníků je otestovat systém, který převzali počátkem roku. V lednu využití nepřicházelo v úvahu, protože ještě souběžně platily staré, papírové známky. Policie má k dispozici 43 sad kontrolního systému, celní správa 15. V kontrolách budou pokračovat i v rámci běžné činnosti.

Za použití dálnic se v ČR začalo platit nad rámec spotřební daně z paliva a silniční daně u firemních aut od roku 1995. Řidiči od té doby nakoupili přes 122 milionů dálničních známek. Cena roční se postupně z původních 400 korun zvedla až na současných 1500 korun. Auta s emisemi CO2 do 50 g/km jsou od poplatku osvobozena a auta s pohonem na zemní plyn či biometan platí polovinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám