Hlavní obsah

Pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, podáme kompetenční žalobu, potvrdil Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že prezident Miloš Zeman nejmenuje některého z navržených ministrů, podá šéf vznikajícího kabinetu SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN Petr Fiala kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Šéf lidovců Marian Jurečka to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva zástupci koalice Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Petr Fiala (ODS) a koalice PirStan Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci k chystané vládě

Článek

„Nebude jiného zbytí než odeslat kompetenční žalobu,“ uvedl Jurečka, který je kandidátem koalice na ministra práce a sociálních věcí. „Takto jsme se o tom bavili jako předsedové všech stran, pokud by tato absurdní situace nastala,“ doplnil.

Podotkl, že hlava státu nemá právo vetovat premiérův návrh na jmenování ministra. Podle Jurečky by tím porušil Ústavu ČR.

Lipavský: Nemám informaci, že by Zeman nechtěl zrovna mě

Domácí

Zeman již před jmenováním šéfa ODS Petra Fialy premiérem uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Jméno neuvedl ani on, a podle dohody ani zbylí aktéři.

Nejvíc se však spekuluje o tom, že problémový by v očích prezidenta mohl být kandidát na šéfa české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který je častým kritikem zahraniční politiky Hradu v souvislosti s Čínou a Ruskem. Se Zemanem se rozchází také v otázce stěhování české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Zeman podporuje.

Lipavský prezidenta v rámci probíhajících schůzek s kandidáty na ministry doposud nenavštívil. Na řadu má přijít v průběhu následujícího týdne.

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Ústavní právník Marek Antoš Novinkám již před časem potvrdil, že je kompetenční žaloba jednou z možností. „Předseda vlády by se mohl obrátit na Ústavní soud s tím, aby spor rozhodl. A tvrdit, že mu prezident republiky neumožňuje vykonávat jeho pravomoci ve vztahu ke vznikající vládě,“ uvedl Antoš.

Vedle toho podle Antoše připadá v úvahu uvažovat o žalobě pro hrubé porušení ústavy, která by mohla být vznesena vůči prezidentu republiky. Daný návrh předkládá Senát. Ústavní soud však může žalobu dostat k posouzení až ve chvíli, co ji podpoří tři pětiny přítomných senátorů a souhlasí s ní také tři pětiny všech poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám