Hlavní obsah

Pohřeb Václava Havla zakončil soukromý obřad ve strašnickém krematoriu

Praha
Aktualizováno

Poslední rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v kruhu rodiny a blízkých začalo v pátek po 16. hodině v krematoriu ve Strašnicích. Po státním smutečním aktu ve svatovítské katedrále, na který přijeli i význační hosté ze zahraničí, se s prezidentem loučila vdova Dagmar a další blízcí.

Foto: Roman Vondrouš, Reuters

Závěr soukromého obřadu ve Strašnicích: Rakev Václava Havla mizí za oponou.

Článek

Obřadu přihlíželo více než 100 lidí, kterým bylo navzdory původním záměrům umožněno vstoupit do předsálí. Havel bude pohřben do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově, kde bude uložena urna s popelem.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Poslední rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v obřadní síni strašnického krematoria v Praze

Na úvod obřadu zazněl jeden ze symbolů sametové revoluce - píseň Modlitba pro Martu. Havlova manželka Dagmar položila k rakvi kytici.

Na závěr zazněla hymna někdejšího Československa, kterou lidé zpívali, a Havlův hlas ze záznamu.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Poslední rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v obřadní síni strašnického krematoria v Praze

Mezi smutečními hosty byly například herečky Táňa Fischerová, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, přišli také herec Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou, herci Tomáš Töpfer, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, Jiří Bartoška, chirurg Pavel Pafko či zpěvák Jiří Macháček. Fischerová na začátku ceremoniálu přednesla proslov.

Obřad byl původně míněn jako soukromé rozloučení, před jeho začátkem ale ochranka otevřela velkou bránu a přes 100 lidí, kteří se před krematoriem shromáždili, vpustila do předsálí. Další lidé se k nim pak postupně přidávali.

Rakev s ostatky prezidenta přivezl pohřební vůz do krematoria kolem 15:00. Zhruba hodinu před začátkem obřadu se začali před obřadní síní scházet smuteční hosté, mezi nimi třeba herečka Gabriela Vránová nebo herec Bolek Polívka.

Koncert na Hlavním nádraží

Netradiční místo pro rozloučení s prezidentem Václavem Havlem si vybrali hudebníci, kteří na jeho počest zahráli v budově pražského hlavního nádraží. Početný orchestr a sbor přednesl v historické Fantově kavárně českou hymnu a Mozartovo Requiem. Neobvyklé vystoupení hudebníci zakončili Modlitbou pro Martu, která byla symbolem sametové revoluce v roce 1989.

Připomínka událostí spjatých s Václavem Havlem vyvolala u mnohých posluchačů pohnutí a pláč.

Foto: Stanislav Zbyněk, Právo

Soubor dirigovaný Lukášem Prchalem hrával v prostoru Fantovy kavárny na Hlavním nádraží v Praze před Vánoci Rybovu mši. Vzhledem k okolnostem letos změnil program - zazněla státní hymna, Mozartovo Requiem a na závěr Modlitba pro Martu.

Ve svatovítské katedrále se pátek konal Havlův pohřeb. Minutou ticha se v pravé poledne k pietě připojili nejen účastníci pohřbu, ale i lidé v celé zemi. Za zvuku zvonů a sirén si osobnost prvního porevolučního prezidenta připomněly i stovky lidí na Václavském náměstí. Havel zemřel v neděli v 75 letech.

Výběr článků

Načítám