Hlavní obsah

Podpořit, či potopit šrotovné, ptá se ODS sama sebe

Právo, ada, nig, rsk

ODS teď řeší zásadní problém, část jejích zákonodárců chce dodržet dohodu se soc. dem. a pomoci jí přehlasovat prezidentské veto protikrizového balíčku. U jiných převládá odpor zejména k takzvanému šrotovnému.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Osud šrotovného v Česku je stále nejistý.

Článek

Ekonomický expert ODS Michal Doktor jednoznačně tvrdí, že šrotovné je nemravnost: „Doufám, že politické stanovisko převáží nad tou krátkodobou dohodou, která byla zhruba před dvěma měsíci uzavřena,“ řekl novinářům.

Při hlasování ve Sněmovně 15. května většina soc. dem. i komunistů aktivně podpořila návrh, který předložila ještě Topolánkova vláda. Ten ulevil podnikatelům na sociálním pojištění. ODS pak umožnila tím, že se až na dvě výjimky odpojila od hlasovacího zařízení, schválení soc. dem. balíčku včetně šrotovného.

Doktor teď tvrdí, že dohoda se nevztahovala na aktivní hlasování. Když tedy poslanci ODS nezvednou pro přehlasování veta ruku, nepůjde prý o porušení smlouvy. Jenže k přehlasování prezidenta je potřeba nejméně 101 hlasů.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič Právu řekl: „Je pro mě důležité, aby ODS smlouvu neporušila. Musíme o tom jednat. Po prezidentském vetu je nyní situace jiná. My už se nemůžeme jen vypnout, bude to od nás vyžadovat aktivní hlasování,“ uvedl Gandalovič.

ČSSD v dané slovo věří

Na dodržení smlouvy spoléhá šéf soc. dem. poslanců Bohuslav Sobotka. „Předpokládám, že ODS dodrží slovo a vzhledem k tomu, že vše bylo přijato na základě určité dohody vzájemné podpory protikrizových opatření, nám ODS pomůže přehlasovat veto prezidenta,“ uvedl pro Právo. Podle Sobotky není v balíčku nejdůležitější šrotovné. „Zákon obsahuje i řešení podpory v nezaměstnanosti pro lidi, kteří letos přijdou o práci. A myslím si, že to je ještě negativnější než možné nezavedení šrotovného,“ je přesvědčen Sobotka.

Ačkoli je řádná schůze Sněmovny plánována až na září, domnívá se, že by se k přehlasování veta mohli poslanci sejít v předsunutém termínu na konci srpna.

Při opakovaném hlasování nebudou soc. dem. moci spoléhat automaticky na hlasy komunistů, lidovců, ale ani zelených, kteří minule většinou hlasovali pro. Podle úřadujícího předsedy SZ Ondřeje Lišky jsou šrotovné penězi, které by byly třeba jinde, a je třeba ještě jednat.

Šrotovné dělá potíže také komunistům. Jak řekl Právu místopředseda Jiří Dolejš, „tehdy jsme byli pro, ale nevím, zda budeme bojovat za šrotovné proti prezidentovi, očekávám diskusi na klubu“.

Šéf lidovců Cyril Svoboda poznamenal: „Je to zákon podle kompromisu ČSSD a ODS. Dnes vládne koaliční kabinet ČSSD, ODS a zelených, a to znamená, že se tyto hlasy mají postarat o to, aby veto pana prezidenta bylo přehlasováno. U nás bude v tomto volné hlasování, protože se neúčastníme tohoto projektu.“

Bývalí lidovci v čele s Miroslavem Kalouskem, kteří mezitím přešli do TOP 09, balíček podpořili. A to přesto, že právě Kalousek byl jedním z nejaktivnějších odpůrců šrotovného. Není už ale podobnou vstřícnost očekávat nelze.

„Pokládám ho (šrotovné) nejen za diskriminační vůči všem ostatním odvětvím, ale pokládám ho za naprosto asociální opatření, protože stát v době hospodářské krize říká rodinám s menšími příjmy, že to nejlepší, co teď mohou udělat, je vybrakovat všechny své úspory, půjčit si peníze a koupit si nové auto,“ komentoval veto prezidenta Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám