Hlavní obsah

Podle Kalouska zvýší vláda daně, Babiš to označil za lež a nesmysl

Sněmovnou v prvním čtení prošla vládní novela zákona o daních z příjmu, která zvyšuje daňové slevy na druhé a další dítě, vrací daňovou slevu pracujícím důchodcům a upravuje výdajové paušály pro živnostníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek při debatě ve Sněmovně

Článek

Právě změna paušálů povede podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ke zvýšení daní. Na odvodech státu podle něj fyzické osoby příští rok odvedou o 14 miliard korun více. V dalším roce by to mělo být dokonce o 26 miliard korun více. Omezení paušálů kritizovala i ODS.

Kalouskovu argumentaci odmítl ministr financí Andrej Babiš (ANO), který označil jeho slova za lež a dodal, že se žádné daně zvyšovat nebudou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh omezuje výdajové paušály živnostníků na dva milióny korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent. Nadále budou moci podnikatelé využívat slevu na poplatníka, naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti. Maximální částka, kterou lze paušálem odečíst, je již stanovena u výdajových paušálů 30 a 40 procent.

Pracujícím důchodcům se vrátí sleva 

Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13 404 Kč ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Podle vládního návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 Kč měsíčně a na třetí o 300 Kč měsíčně. Do budoucna chce vláda slevy ještě zvyšovat, ale až dalšími novelami zákonů. Do roku 2017 by měla sleva na druhé dítě vzrůst až o 500 Kč a na třetí i další dítě o 900 korun měsíčně.

Také pracující důchodci si budou moci od příštího roku opět nárokovat slevu 24 840 korun ročně. O slevu přišli v rámci daňového balíčku, který v roce 2012 předložila bývalá Nečasova vláda.

Návrh naopak obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840 000 korun. Ministr Babiš řekl, že vláda pouze do zákona vrací strop, do kterého byly příjmy důchodců osvobozeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám