Hlavní obsah

Počasí v prosinci bude bez větších výkyvů

Aktualizováno

Poslední měsíc v roce má být teplotně průměrný, uvedl ve výhledu Český hydrometeorologický ústav. Nejteplejší bude první týden, pak bude teplota klesat. Průměrný bude prosinec i srážkově.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ve všech následujících čtyřech týdnech by se teploty měly pohybovat kolem průměru a postupně by mělo být stále chladněji. V celém období budou teploty s šedesátiprocentní pravděpodobností průměrné, s třiceti podprůměrné a jen s desetiprocentní pravděpodobností nadprůměrné.

V půlce příštího týdne by měly ještě teploty stoupnout, ve středu by ani v noci nemusely klesat pod bod mrazu a od úterý do pátku by se nejvyšší denní měly pohybovat kolem pěti až šesti stupňů. Pak budou postupně klesat.

I srážkově bude prosinec průměrný, ovšem s výkyvy. Následující týden bude srážkově nadprůměrný, další týdny už budou srážkově v normě.  Vzhledem k teplotám se dá očekávat přibývání sněhu na horách.

Průměrná teplota mezi 4. až 31. prosincem se pohybuje v rozmezí do -1,2 °C do 1,2 °C, průměr pak činí půl stupně pod nulou. Nejtepleji bylo v roce 2015 s průměrnou teplotou 4 °C, nejchladněji v roce 1969, kdy činil průměr -6,1 stupně.

Průměrně v tomto období spadne 45 mm srážek, nejvíce - 90 mm - jich spadlo v roce 1974, nejméně o dva roky dříve, pouhé 4 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám