Hlavní obsah

Pobláznili Čechy s akcí proti poplatkům, ale údaje získali nezákonně

Právo, Jindřich Ginter

Velkolepě šli proti bankám a pobláznili tisíce lidí. Společnost BSP Lawyer Partners právníka Daniela Paľka spolu s ještě několika dalšími slibovala v akci Poplatkyzpět.cz lidem, že z bank ve velkém vypáčí to, co jim lidé zaplatili za úvěrové účty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jenže na celé čáře prohráli a dodnes podle bank nebyla věc vypořádána. Jak se navíc ukazuje, celá hromadná akce byla přitom od počátku právně vadná.

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) totiž už ke konci loňského roku definitivně rozhodl, že iniciátoři akce své klienty hledali v katastru nemovitostí a pak oslovovali lidi nezákonně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokutu, která mohla podle mluvčího ÚOOÚ Davida Pavláta dosáhnout až pěti miliónů korun, ale nemají úředníci komu přišít, a nebyla proto v tomto případě ani vyčíslena.

„Při vyhledávání lidí v katastru nemovitostí a použití pro oslovení potenciálních klientů v rámci projektu Poplatkyzpet.cz došlo k porušení povinností stanovených zákonem, neboť zpracování zcela scházel zákonný titul,“ konstatuje v rozhodnutí z loňského října ÚOOÚ. Z šetření úřadu vyplynulo, že nezákonně bylo osloveno 25 tisíc lidí.

Nebylo možné určit, který subjekt stanovil účel, prostředky a způsob zpracování osobních údajů
verdikt ÚOOÚ

Zamlžená spolupráce

Přestože akci ve velkém v lednu 2013 spustila, vedla a financovala společnost BSP Lawyer Partners právníka Daniela Paľka, úřadu se nepodařilo prokázat, kdo je za postup odpovědný. BSP Lawyer Partners totiž vše hodila na najatou public relations a marketingovou agenturu. Ta tvrdila, že zadavatel o všech krocích věděl, ale nepodařilo se to prokázat.

„Správnímu orgánu se ani na základě provedeného dokazování nepodařilo jednoznačně určit, který subjekt, tedy zda společnost BSP Lawyer Partners, nebo společnost Marcus and Art (PR agentura), byl správcem osobních údajů potenciálních klientů, jimž byla nabídka zaslána,“ dodal ÚOOÚ.

„Nebylo možné určit, který subjekt stanovil účel, prostředky a způsob zpracování osobních údajů, tj. rozhodl o využití osobních údajů z veřejně dostupného katastru nemovitostí k zaslání písemné nabídky na vymožení úvěrových poplatků vlastníkům nemovitostí, a to zejména vzhledem k rozporným vyjádřením jednotlivých svědků, k neexistenci písemných zápisů z uskutečněných jednání a neexistenci dostatečně detailních faktur, ve kterých by bylo zahrnuto i rozeslání předmětných dopisů,“ uvedl ÚOOÚ.

Do pobláznění lidí dva milióny

Z rozsahu spolupráce mezi BSP Lawyer Partners a agenturou, sumarizované v rozhodnutí ÚOOÚ, ovšem jednoznačně vyplývá, že akce Poplatkyzpět.cz je jen nevydařený právnicko-podnikatelský projekt. Nic víc.

BSP Lawyer Partners agentuře totiž hned na začátku uhradila zálohu ve výši dva milióny korun na nákup inzerce. Agentura ale smlouvu loni v březnu vypověděla s odůvodněním, že nedostala od BSP Lawyer Partners už dále zaplaceno – celkově má jít o 5,5 miliónu korun.

Mnozí lidé, kteří se nechali přesvědčit, si přitom zprvu mysleli, že se jedná o jakýsi neziskový spotřebitelský samospádem se šířící projekt, jehož cílem je zatopit bankám. Pokud by soudy daly žalobcům za pravdu, byla by to skutečně nepředstavitelná lavina – banky by musely vracet miliardy korun.

V přesvědčení, že banky už to mají prohrané, lidi umocňovalo oslovení, kde byly hlavičky BSP Lawyer Partners, portálu Bankovnipoplatky.com a Jdeto.de.

Iniciátoři lidem doporučovali, ať banky jednotlivě žalují. Pak se toho ve velkém stylu hromadných žalob chopila BSP Lawyer Partners, známá i z hromadného vymáhání poplatků České televize, kdy rozsudky chodily i lidem, kteří poplatky hradili.

Klientům hrozí exekuce

BSP Lawyer Partners právníka Daniela Paľka sice figurovala na všech osloveních klientů, ale zároveň spolupracovala na vypracování žalob s advokátem Petrem Tomanem, jehož kancelář s lidmi pak komunikovala a posílala jim stanoviska celé iniciativy.

Toman si i loni v prosinci přišel převzít „prohru“ na Ústavní soud, který hromadné žaloby na banky svým stanoviskem zarazil. Teď už ale dává od zbývajících závazků celé akce ruce pryč s tím, že je to čistě věc BSP Lawyer Partners.

Klientům přitom hrozí až exekuce, pokud právníkům bank tato firma nezaplatí náklady řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Fiasko kampaně proti poplatkům nemá konce

Problematická obří kampaň Poplatkyzpět.cz za vracení bankovních poplatků, vedená advokáty Danielem Paľkem ze společnosti BSP Lawyer Partners a Petrem Tomanem,...

Výběr článků

Načítám