Hlavní obsah

Po volbách penzijní reformu zrušíme, varuje ČSSD

– Praha • Aktualizováno

Jednání opoziční ČSSD se zástupci vlády o navrhované podobě penzijní reformy ve středu nepřineslo žádný výsledek. Zatímco vláda trvá na navrhované podobě s možností vyvedení části úspor do soukromých fondů, ČSSD s tím nesouhlasí a varuje, že v případě svého volebního vítězství je připravena reformy měnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s poslancem Davidem Rathem

Článek

Reformou se poslanci zabývají na mimořádné schůzi od středečního dopoledne. Ani po několika hodinách přitom nedospěli k hlasování, které by poslalo normy k projednávání do výborů, či je zamítlo.

Vláda podle vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) svou koncepci v zásadních bodech měnit nehodlá. Nečas se nebojí ani možných změn, které opozice avizuje. Podle něj by mohlo jít spíše o drobné parametrické změny. "Nebojím se, že by zásadním způsobem torpédovali spoření do druhého pilíře," dodal Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka míří na jednání s vládou o podobě penzijní reformy.

Vláda se s ČSSD shodla na vytvoření expertní skupiny, která bude jednotlivé body reformy ještě posuzovat. Pokud by došla ke shodě, změny by se promítly i do legislativní podoby.

Sobotka: reformy změníme

Jednání nejsilnější opoziční strany se zástupci kabinetu podle vyjádření šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky žádný posun nepřineslo. Sobotka po jednání oznámil, že pokud by se ČSSD stala po příštích volbách stranou s vládní odpovědností, minimálně části reformy, které prosazuje vláda, změní či úplně zruší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nedávno rivalové, dnes oba nejvlivnější muži ČSSD chodí spolu dojednávat s vládou zřejmě nejzásadnější reformu, která má mít dopady pro další desetiletí. Michal Hašek a Bohuslav Sobotka před rozhovorem s garniturou

Sociálním demokratům vadí zejména to, že vládní návrh počítá s možností vyvedení tří procent z důchodových odvodů do soukromých fondů, což je v návrhu podmíněno přidáním dalších dvou procent z vlastní kapsy. ČSSD se obává, že by lidé mohli o své peníze, spravované soukromým kapitálem, přijít.

Soc. dem. jen loví hlasy, myslí si Nečas

Nečas připustil, že i vláda v nynějším složení by po volbách mohla k jistým změnám na základě výsledků prvních analýz dospět.

Nicméně z hrozby, že by sociální demokraté v příštím volebním období učinili výrazně změny, si hlavu nedělá. Připomněl, že již v minulosti slibovali zvrátit pravicový zákon, jímž se zvyšoval věk odchodu do důchodu z 60 let na 62 let, namísto toho ale sami po nástupu k moci zvýšili hraniční věk na 63 let. „Něco je lovení voličských hlasů a něco je reálný postup,“ chlácholil Nečas.

Také se odkázal na příklad ze Slovenska, kde socialisté po převzetí vlády zrušili u druhého pilíře povinnost spořit, přičemž se pak podle Nečase k průběžnému systému vrátilo jen několik tisíc lidí.

Také se odkázal na příklad ze Slovenska, kde socialisté po převzetí vlády zrušili u druhého pilíře povinnost spořit, přičemž se pak podle Nečase k průběžnému systému vrátilo jen několik tisíc lidí.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu poznamenal, že vláda se již povinnosti u druhého pilíře vzdala. Ústupek však podle něj nepřinesl pro jednání žádné ovoce. „Sotva jsme zrušili onu povinnost, řekla opozice a odbory, že nechtějí druhý pilíř vůbec. Zřejmě by byli proti čemukoli, co bychom navrhli,“ řekl ministr financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám