Hlavní obsah

Po sobotních bouřkách jsou na Liberecku stovky domácností bez proudu

Na Liberecku zůstávají po sobotních bouřkách stovky domácností bez elektrického proudu. Hasiči v neděli pokračují v odstraňování popadaných stromů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sobotní bouře zasáhla hlavně oblast Liberecka a část Jablonecka, kde popadané stromy a polámané větvě poškodily na mnoha místech elektrické vedení.

"Aktuálně je hlášeno deset poruch na vysokém napětí a další na nízkém," řekla v neděli ČTK mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Na Liberecku jsou hlášeny dvě poruchy na vysokém napětí, bez dodávek proudu je zejména oblast Českodubska - Hradčany, Letařovice, Libíč, Záskalí a Žďárek.

Ještě větší problémy jsou ale na Jablonecku, zejména v oblasti Rádla, Rychnova u Jablonce, Proseče nad Nisou, Maršovic nebo Jistebska.

Trafostanice nevydržela

Kvůli popadaným stromům a větvím je na mnoha místech přerušeno elektrické vedení, rozbité izolátory, spadla také jedna trafostanice. Nejhorší je podle Holingerové situace v oblasti Rádla a Proseče nad Nisou, kde je dlouhá linka vedení poškozena na několika místech.

Foto: pro Novinky Lukáš Fencl

"Předpokládáme, že většinu poruch se podaří zvládnout ještě během dnešního dne, nasadili jsme na opravy všechny čety a povolali i externí posily. Na některých místech nám ale komplikují práci pořadatelé závodu Rallye Bohemia, kteří naše techniky nechtějí do postižených míst pustit," uvedla Holingerová.

BEZ KOMENTÁŘE: Českem se prohánějí silné bouřky, na Liberecku lámal vítr stromyVideo: pro Novinky Lukáš Fencl

Hasiči v sobotu vyjížděli od 12:00 do 20:00 ke 127 událostem. Cestou k jedné zasahovali vícekrát, takže dohromady měli 160 zásahů. "Celkem bylo v terénu 130 jednotek se 150 kusy mobilní požární techniky," řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Zdeněk Borovička.

Strom spadlý na elektrické vedení odstraňovali hasiči v Rychnově u Jablonce nad Nisou, pád stromu na garáž byl ohlášen z Jablonce nad Nisou. Stromy zatarasily několik silnic v Jablonci nad Nisou, v Desné nebo Tanvaldě. Vyvrácená borovice spadla na střechu ubytovny v části obce Mšeno nad Nisou, taktéž ve Mšeně rozřezávali hasiči strom opřený o dům.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR Video: www.chmi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám