Hlavní obsah

Po pokusu o rabování měla policie noční manévry. V Mělníku nasadili i termovize

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

V zakázaných zónách, kde by z nařízení úřadů měla být nulová přítomnost obyvatelstva, houstne napětí. Přibývá pokusů o rabování a místní obyvatelé z obavy o majetek chtějí za každou cenu projít přes policejní uzávěry domů. Během čtvrteční noci zabránily rabování policejní patroly tvořené těžkooděnci pořádkové jednotky a strážníky městské policie například v Mělníku-Mlazicích.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Policie z mělnické pořádkové jednotky uklidňuje opilého agresivního siláka v zakázané zóně (Mělník-Mlazice). Místo toho, aby ukázal občanku, podepsal evakuační revers a šel domů, jak mu hlídka navrhovala, začal se prát.

Článek

„Snažil se proklouznout přes zahrady do rodinných domů. Dostali jsme echo. Kluci ho honili. Nestihl ještě vlézt do domu, ale nakonec nám zmizel ve tmě,“ potvrdil Právu ve čtvrtek jeden z operačních velitelů mělnické pořádkové jednotky.

V této oblasti se vodní masy tlačí na podmáčenou, prosakující hráz. Vydržela, a tak je ve čtvrti naštěstí sucho. O to přístupnější jsou prázdné domy a o to více zloděje lákají.

Policie proto v noci ze čtvrtka na pátek rozjela v Mlazicích manévry. Oblast téměř celou noc podle svědectví reportéra Práva propátrával vrtulník s podrobnou termovizí, která snadno prozradí pohyb osob například v temných zahradách.

Vrtulník ve spojení s pozemím týmem

Kromě operátora, který obsluhoval termokameru, seděl ve vrtulníku zástupce vedoucího mělnické pořádkové jednotky Marek Zahrádka, který byl v přímém kontaktu se svými muži na zemi.

Těch bylo v opuštěných ulicích tolik, jako by šli na fotbalové fanoušky. Někteří byli vidět, jiní číhali ve stínech.

Kromě autohlídek spolu s městskou policií byli posíleni ještě o pěší patroly a ulice navíc projížděla dodávka s ještě jednou termovizí.

Byly sem převeleny policejní posily z Brna. „Jen blázen by sem už lezl něco krást,“ komentoval to nad ránem jeden z unavených strážníků.

Z hlášení: Věřím, že jsme to uhlídali

„Věřím, že jsem čtvrť uchránili a že lidé nenajdou své domovy vykradené. Dělali jsme pro to, co jsme mohli,“ dodal Zahrádka poté, co se přidal k pěšímu patrolování, když vrtulník musel nad ránem odletět do Prahy kvůli mlze.

Ustrašená žena

„Prosím vás, v ulici Na Staré cestě jsou podle sousedů asi divně otevřená okna, bojí se, že je někdo vybral,“ svěřila se mělnická pumpařka. Už se rozednívá.

Těžkooděnci tam okamžitě vyrážejí, pečlivě nahlížejí do zahrad a zkoušejí dveře a zámky. Vše se zdá v pořádku a dávají ženě zprávu mobilem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S agresivním opilcem ve vyklizené zóně v Mělníku měli co dělat i čtyři policisté. Navzdory přítomnosti celé policejní kavalerie, která se čtvrtí pozvolna sunula, domluvy pochopil až později.

 Lidé se báli o majetek, nechtěli odejít

„Prosím vás, tady ta ulice Na Ráji je přístupná, mimo evakuovanou zónu, tam se smí, a podívejte se, tady je myší díra do zahrad domů, které jsou vylidněné. Mě už tudy vykradli dvakrát, a to byl normální všední týden. Bojíme se, že nás teď vykradou,“ ukazoval už ve středu patrole slabé místo čtvrti padesátiletý muž.

„Budeme se tam vracet, ale nic vám nezaručujeme. Číhat v křoví, na to nemáme lidi,“ reagoval přátelsky mladý „bojař“, jak se těmto pořádkovým policistům přezdívá.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Policie z mělnické pořádkové jednotky na poradě se strážníky v evakuované čtvrti Mlazice.

„O té ulici víme, i my tam zajíždíme, ale chytit někoho za ruku, to bývá o náhodě, a ne vždy tady máme desítky policistů navíc,“ přiznává strážník Martin. Policie čtvrtí často projíždí.

Mnoho místních se odmítlo evakuovat a policistům podepsali prohlášení. Báli se rabování.

Rozhodně je lidí v domech v Mlazicích více, než oficiálně tvrdilo vedení Mělníka, které hovořilo o třech osobách, jež se odmítly evakuovat.

„Ve čtvrti zůstalo několik desítek lidí. Buď neotevírají, nebo podepíšou reverz,“ dodal policista.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Jeden z operačních velitelů pořádkové jednotky v Mlazicích diskutuje s mužem, jenž zarputile tvrdil, že se nehne z místa. Nakonec dal policii číslo mobilu a zdekoval se domů. Tvrzení starosty Mělníku, že zde odmítli evakuaci jen tři lidé je k smíchu.

„Nedivte se. Já vím, že policajtů je málo, a tak hlídám svůj i sousedův dům,“ řekl hlídce šlachovitý, zhruba padesátiletý muž v maskáčích, jenž zde vartuje od počátku povodní. Co by si ale počal s partou zlodějů o půlnoci na dvorečku? Neví.

„Bydlel jsem tady. V roce 2002 jsme měli v domě přes tři metry vody. Povodeň si tehdy vzala, co mohla, i s těžkým pianem si pohrála, ale paradoxně kánoi na dvoře, tu nám nechala. Radši jsme se odstěhovali. Chápu lidi, že odmítají evakuaci nebo se chtějí co nejdříve vrátit, ale co kdyby ta hráz opravdu rupla, co pak?“ říká mi další mladý policista, obtěžkaný černým mundúrem.

Přemluvil staršího řidiče autobusu, jenž se vracel domů ze šichty, aby si vzal jen to nejnutnější a radši zde nezůstával.

Noční patroly ukázaly, že někteří obyvatelé, které voda nejhůře semlela v roce 2002, zcela vyklidili přízemí a ještě na oknech nechávali cedulky s čísly mobilů, kdyby se něco v domě stalo. Na některých půdách ještě teď čekají na lepší časy narychlo přemístěné slepice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidem se nechtělo oblast ohroženou prasknutím hráze opuštět. Mělník-Mlazice.

Jiní lidé to brali hůře. Báli se o všechen svůj majetek.

Když se přiblížil čtvrteční večer, stáli jsme 300 metrů od hráze, postavené před rokem. Prosakuje. Hasiči a policisté, ti z ní mají respekt. „V jednu chvíli nám pěkně rupaly nervy, když nám zavolali, že se blíží vlna a že hráz povoluje,“ přiznal dobrovolný hasič u čerpadla.

Teď, v pátek, se bude vedení města rozhodovat, zda obyvatele už konečně začne postupně pouštět domů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám