Hlavní obsah

Po Novém roce zvolna zpátky z jara do zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mimořádně teplém přelomu roku přijde příští týden postupné ochlazování, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Předtím si ale užijeme ráz počasí, který je obvyklý spíše ve Středomoří než v Česku. Odpolední teploty budou poslední den letošního roku kulminovat až na 14 °C a na Nový rok na 13 °C.

Foto: Pleul Patrick, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Počátek nového roku bude podle Honsové nejteplejší od roku 2007. „Počasí u nás bude pod vlivem tlakové výše a od jihozápadu sem bude proudit teplý vzduch. Ochlazování přinese až příští pracovní týden,“ uvedla meteoroložka.

V pátek na Silvestra bude převládat oblačno, během dne bude místy až polojasno. Slabé dešťové přeháňky se budou vyskytovat pouze na horách. „V níže položených horských střediscích bude sníh rychle tát.

Na Šumavě a v Krušných horách očekáváme teplotu v 1000 metrech až kolem 8 stupňů,“ přiblížila Honsová.

Odpolední teploty budou vysoko zejména v Čechách – dosáhnou 9 až 14 stupňů, na jižní Moravě se budou pohybovat do 12 stupňů, ale na Olomoucku se zastaví kolem 8 stupňů.

Silvestrovský den bude na našem území nejteplejší od 1. listopadu. V pražském Klementinu je teplotní rekord z roku 1925, tehdy tam naměřili 14,9 °C. A v posledních letech byl Silvestr s teplotami přes 10 °C pouze v letech 1993 a 2017.

Podle předpovědi nás tentokrát nečeká legendární teplotní skok z přelomu let 1978 a 1979.

„Tehdy na Silvestra vystoupila teplota vzduchu ještě i přes +10 stupňů a ráno klesala rtuť teploměru až k -15 stupňům, během hodiny se místy ochlazovalo o více než tři stupně. Za necelých 24 hodin se ochladilo místy o více než 30 stupňů. Například Litomyšl hlásila na Silvestra v maximech 12,5 stupně, na Nový rok -19,4 stupně,” připomněla Honsová extrémní novoroční událost.

V sobotu na Nový rok bude oblačno, přechodně až polojasno. Na horách se objeví déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 stupňů, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 9 a 13 stupni.

Na neděli hlásí předpověď oblačno, jen přechodně až polojasno. Během dne bude místy pršet. Po ránu se ochladí na 5 až 1 stupeň, přes den se budou teploty stále držet poměrně vysoko, a to mezi 7 a 11 stupni.

Ochlazovat se bude jen zvolna

V pondělí bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor lze očekávat i srážky smíšené. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 stupně, denní maxima vystoupí na 7 až 11 stupňů.

Úterní obloha bude zatažená s deštěm nebo přeháňkami, na horách bude sněžit. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1, denní teploty se budou pohybovat mezi 5 a 9 stupni.

Ve středu se očekává oblačno, přechodně až polojasno. Ojediněle se vyskytnou přeháňky, od vyšších poloh sněhové.

Ráno bude po delší době alespoň na některých místech mrazivé, když teploty klesnou na 2 až -2 stupně. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 stupni.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám