Hlavní obsah

Po kolapsu na D1 jede americký konvoj po železnici

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané se poučili z pohoršení, které na konci května způsobil konvoj jejich obrněnců a následný kolaps dopravy na D1. Vojáky a techniku z cvičení v Rumunsku a Bulharsku, kteří se vracejí zpět do Německa na jejich základy, pošlou po železnici a v kamionech.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Konvoj vozů americké armády v odstavném pruhu na dálnici D2 poblíž Velkých Pavlovic. Jeden vůz konvoje se srazil s nákladním autem.

Článek

„Americké jednotky pro návrat ze cvičení zvolily transport formou civilního dopravce, konkrétně pro přepravu osob autobusy a pro vojenskou techniku a vybavení vlaky a kamiony,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Dodala, že transport bude probíhat od druhé poloviny června až do 2. července. „Trasy civilního přepravce jsou rozloženy do delšího časového pásma (dvou týdnů) a jsou naplánovány různými trasami přes Německo, Polsko a Rakousko,“ poznamenala mluvčí.

Přesuny přes Českou republiku budou podle ní v minimálním rozsahu. „Vzhledem k tomu, že se nejedná o nadměrnou přepravu, časy pro plánovanou přepravu nebyly civilním přepravcem upřesněny,“ dodala. Konvoj proto nebude doprovázen vojenskou policií.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obrněný vůz americké armády na dálnici D2.

Americký konvoj čítal víc než 400 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestovali v noci v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Když ale došlo k časovému skluzu a obrněnce se dostaly do dopravní špičky, zablokovaly na řadu hodin značný úsek D1.

Americky konvoj na D1 se znovu rozjel ve čtvrtek večerVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podobný americký konvoj projíždí Českem od roku 2015 každým rokem jednou až dvakrát. Dopravní problémy způsobil letos poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám