Hlavní obsah

Po humbuku v kauze Nagyové jedna podmínka? Takhle to skončit nesmí, zlobí se Chovanec

– Praha
Právo, dan, kab, tin

Politici rozsudek nad Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, komentovali opatrně, většinou se shodli v tom, že státní zástupci a policie zatím předvedli slabý výkon, ačkoli přes rok inzerují dramatický výsledek. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neskrýval rozčarování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Ten rozsudek je zatím jen část celé kauzy, navíc nepravomocný. Pokud by mělo zůstat jen u toho, považoval bych to za neuspokojivý výsledek halasně medializované práce policie a státního zastupitelství,“ řekl Chovanec v pondělí Právu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že rozsudek jasně ukazuje, že státní zástupci jsou jako utržení ze řetězu, protože nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemá nad svým úřadem moc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pavel Zeman je zřejmě slušný člověk, ale vyznačuje se tím, že státní zastupitelství neřídí. Zdá se, že od okamžiku, kdy začal řídit státní zastupitelství, tak státní zastupitelství státu více škodí, než pomáhá,“ uvedl Právu Kalousek.

K čemu tedy ten velký zásah?

Poslanec ODS a právník Marek Benda je také výsledkem zklamán. „Rozsudek zatím není pravomocný, nicméně pokud by to takhle mělo skončit, tak by měli státní zástupci co vysvětlovat, k čemu byl ten velký zásah v Praze. Jestli se ztratily milióny ze státní kasy za vyšetřování, proběhl pád vlády v přímém přenosu a výsledkem je jedna roční podmínka, pak si kladu otázku, k čemu to celé mělo sloužit,“ sdělil Právu.

Podobný názor má i šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „Ten blázinec kolem toho byl zbytečně velký, jak se ukazuje,“ glosoval rozsudek. „Od začátku tvrdím, že to byl normální milostný trojúhelník, jen trochu pikantnější, protože jednou z jeho částí byl vysoce postavený politik. Soudy jsou poslední záchranou, jinak se dočkáme věcí, které bychom si neuměli ani představit,“ dodal Kubera.

Stropnický opatrný

Ani Martin Stropnický (ANO), jehož ministerstvo obrany by se mělo případně vypořádat nejen s tresty pro zpravodajce Ondreje Páleníka a Milana Kovandu, ale i s případným odškodněním pro očištěného Jana Pohůnka, se nechtěl příliš k rozsudku vyjadřovat.

„Já jsem slyšel, že věc bude pokračovat a že se proti tomu státní zástupce odvolá. Těžko budeme teď okamžitě konat,“ řekl v ČT. S právníky se teprve poradí, jestli ministerstvo rozhodnutí k něčemu váže.

Zdůraznil, že už nyní jsou všichni tři zpravodajci mimo službu, Kovanda jen na částečný úvazek pracuje na vojenské univerzitě v Brně.

I když je Pohůnek soudem očištěn, Stropnický si neumí představit, že by jej vrátil do služby. „Určitě bychom hledali cesty, jak neporušit zákon, postupovat podle regulí a věc naplnit. Ten případ je velmi složitý a ta tvrzení jsou spletitá,“ dodal Stropnický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám