Hlavní obsah

Plzeňské řidiče letos čeká peklo

Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Neprůjezdné objízdné komunikace. Není vyloučeno ani několikahodinové čekání na místě ve frontách aut. Tak bude možná už za měsíc vypadat dopravní situace ve středu Plzně, poté, co zde v březnu vypukne generální rekonstrukce zdejších Sadů Pětatřicátníků.

Zámek Lysice

Článek

Situace je o to vážnější, že shora zmíněného čerta na zeď nevykreslil žádný z odpůrců magistrátu, ale přímo plzeňský primátor Jiří Šneberger (ODS). Čtyřproudové sady jsou klíčovou městskou komunikací v těsném sousedství historického jádra, po které každodenně směřují do centra Plzně tisíce aut z nejlidnatějšího Severního předměstí. Navíc se zde kříží všechny tramvajové tratě. "Pro řidiče bude asi nejhorší to, že u hlavní pošty nebudou moci ve směru z Bor odbočit na další plzeňskou čtvrť Skvrňany," varoval primátor. "Situace se může zkomplikovat tak, že bude město ucpané z jedné strany už od Chodského náměstí a z druhé od lékařské fakulty," dodal. Pokud by se tak skutečně stalo, uvázli by motoristé ve více než kilometrových zácpách. "Lidé by si měli toto riziko uvědomit a auta hlavně ve špičkách používat co nejméně," doplnil Šneberger.

Problémové objížďky

Problémům neujdou ani objízdné trasy. "Určitě se zkomplikuje doprava i třeba v relativně vzdálené Doubravce, přes kterou povede jedna z přirozených objížděk," podotkl Šneberger. Podle připravených opatření by policie měla věnovat zvýšený dohled celkem sedmi křižovatkám, ostře sledovaný bude třeba i kruhový objezd nad Karlovarskou třídou, most přes Mži na Jateční ulici či úzký pojezd pod železnicí nedaleko Boleveckého rybníka. Rekonstrukce, která jen letos přijde město na sto miliónů, začala některými pracemi už loni na podzim. Z hlediska dopravy bude ale nejhorší výměna tramvajových kolejí, která potrvá od počátku března až do konce srpna. "Pokud chceme tramvajové tratě provozovat, tak nám nic jiného než celková rekonstrukce nezbývá," připomněl primátor.

Dusno bude i v MHD

Rozkopané sady postihnou i městskou hromadnou dopravu. Minimálně tak, že se tramvaje budou pohybovat po odkloněných trasách, v některých případech skončí na provizorních zastávkách. "Třeba cestující, kteří pojedou linkou číslo čtyři, budou muset sady objíždět přes náměstí. To znamená zhruba pět minut zdržení," uvedl náměstek Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Klusoň. "Samozřejmě zatím nevíme, zda neuváznou v zácpách naše autobusy a situaci může rapidně zhoršit i sebemenší dopravní nehoda," řekl dále Klusoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám