Hlavní obsah

Plzeňská práva přišla o akreditaci na doktorský studijní program

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Plzeňská právnická fakulta má problém. Přišla o akreditaci na doktorské studijní programy a má pozastavené oprávnění udělovat titul JUDr. A nejistá je i akreditace pro stěžejní pětileté magisterské studium. O zmíněné sérii opatření rozhodlo ministerstvo školství, verdikt v pondělí oznámilo Západočeské univerzitě (ZČU).

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka akreditační komice Vladimíra Dvořáková

Článek

Ministerstvo tak plně akceptovalo červnové doporučení akreditační komise. Ta požadovala i omezení akreditace magisterského studijního programu, což by v praxi znamenalo zákaz přijímání nových studentů.

„V tomto případě je řízení přerušené, a to až do dne, než bude vydáno rozhodnutí o prodloužení akreditace tohoto programu,“ sdělila mluvčí ZČU Kamila Kvapilová.

Akreditace pro klíčové magisterské a bakalářské obory právům končí v polovině příštího roku, 31. října škola požádala o její prodloužení. „Obnovení akreditace je náš nejvýznamnější úkol,“ uvedl děkan Květoslav Růžička, který věří, že fakulta uspěje.

Studenti v nejistotě

Ze školy sice odešlo 29 zaměstnanců, Růžička ale sdělil, že se je podařilo nahradit.

„Máme zajištěné garanty oborů,“ dodal Růžička.

Rektorka Ilona Mauritzová předpokládá, že ministerstvo o akreditaci rozhodne do konce ledna. „Pokud vše skončí dobře, bude možné bez problémů vypsat přijímací řízení,“ doplnila Mauritzová. A když akreditace nebude? „To nechceme předjímat. Univerzita by se ale o stávající studenty postarala,“ řekla Právu Mauritzová.

Akreditace pro doktorské studijní programy fakultě končí 29. února. „V tomto programu je zhruba osmdesát studentů, o tom, jak jej dokončí, jednáme s dalšími právnickými fakultami,“ podotkl proděkan fakulty Vilém Knoll.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám