Hlavní obsah

Plošná opatření už nikdy nebudou, vzkázal Babiš opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošná omezení vláda už nikdy nezavede a není namístě strašit druhou možnou vlnou epidemie koronaviru. V pátek ráno to na tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO), který tak reagoval na výzvy opozice, která kabinet k přípravě na možnou druhou vlnu nabádala.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Neměli bychom se nechat strašit,“ uvedl. Stát je podle něj připraven sledovat epidemii v jejích ohniscích, jakým je nyní Karviná v Moravskoslezském kraji. „Je to lokální infekce, jsme na to připraveni,“ uvedl. Zopakoval, že není třeba vytvářet nějaký speciální plán, jak ho žádá část opozice. „Plán je takový, že každý den to sledujeme, chytrá karanténa to sleduje,“ řekl.

Česko podle premiéra s takzvanou chytrou karanténou a jejím připravovaným rozšířením zabodovalo na mezinárodním poli. Nyní dokončuje aplikaci, která bude fungovat i za hranicemi.

Nechápu, co od nás opozice chce, už to nebude nikdy plošné opatření
premiér Andrej Babiš (ANO)

V souvislosti s případným podzimním návratem onemocnění Babiš připomněl, že lékaři doporučují očkování proti chřipce. „Naším úkolem je, abychom zvládli ekonomickou krizi... Nechápu, co od nás opozice chce, už to nebude nikdy plošné opatření,“ uvedl.

Poslanci chtěli řešit koronavirus. ANO, ČSSD a komunisté to zamázli

Domácí

Podobně negativně se vůči návrhům opozice vymezovala ve Sněmovně vládní většina spolu s komunisty, když koncem ledna lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda navrhoval zařadit na jednání Sněmovny bod věnující se přípravám opatření v souvislosti s šířením koronaviru.

O tom, že druhá vlna epidemie koronaviru je „hodně pravděpodobná“, hovořil před pár dny i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Prymula: Pandemie nekončí a možná bude ještě potřeba, abych byl angažován

Domácí

Opozice ve Sněmovně ve čtvrtek neprosadila požadavek vůči vládě, aby prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv zajistila do konce srpna dostatečný počet ochranných pomůcek pro případ druhé vlny epidemie koronaviru. Neúspěšně také žádala o to, aby do nákupů byly více zapojeny české firmy.

Tři čtvrtiny těžkých pacientů s covidem-19 si prošly deliriem

Koronavirus

Sněmovna měla podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše apelovat na vládu, aby uváděla jen ověřené informace, aby se neopakovala zmatečná situace o dostatečném počtu ochranných prostředků a o počtu nakažených z úvodu pandemie. Opozice požadovala také úplné a včasné zveřejňování informací o nákupu roušek, respirátorů či dezinfekce a zveřejnění skutečných majitelů dodavatelů ochranných pomůcek.

Reklama

Výběr článků

Načítám