Hlavní obsah

Platy soudců porostou, vláda rozhodla za pět minut dvanáct

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Platy soudců a státních zástupců by měly od příštího roku růst, a to o koeficient 2,75 násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Rozhodla o tom vláda v pátek na mimořádném jednání. Novelu musí ještě schválit Sněmovna, Senát a prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání vlády. Ilustrační foto

Článek

O rozhodnutí informovala novináře ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM). Vláda ještě v pátek předloží novelu Sněmovně a požádá poslance, aby ji projednali ve stavu legislativní nouze.

Přestože novinka má platit od Nového roku a návrh musí do té doby odsouhlasit parlament a prezident, Peake věří, že se to stihne. Sněmovna by o něm měla rozhodnout v prvním, druhém i třetím čtení příští úterý, Senát by měl novelu projednat rovněž příští týden.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek uvedl, že na jednání vlády navrhoval, aby platy rostly o koeficient 3, ale jeho návrh neprošel. Také on sám prý nakonec podpořil koeficient 2,75, protože "je to lepší než nic". "Nejhorší stav by byl, kdyby nebylo přijato žádné rozhodnutí,“ dodal.

Hrozilo, že soudci budou bez platu

Současná úprava byla narychlo navržena poté, co Sněmovna v tomto týdnu zamítla původní vládní návrh, který obsahoval kromě zvýšení platu soudců i nárůst platů zákonodárců. Oproti původnímu vládnímu návrhu počítá ten současný pouze s nárůstem platů soudců.

Na poslance se po středečním rozhodnutí snesla kritika, jelikož hrozilo, že by soudci nedostávali od ledna zaplaceno. Poslanci pro návrh nezvedli ruku zejména proto, že měla současně kvůli přijetí komplexního pozměňovacího návrhu zrušit zdanění náhrad k platům zákonodárců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám