Hlavní obsah

Platy politiků mají růst pomaleji, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila zafixování růstu platů politiků navržené ministerstvem práce pod vedením ANO. Kabinet v demisi schválil, že se nebude zvyšovat platová základna, z níž se jejich výše počítá, a platy zákonodárců tak porostou pomaleji. Vše nicméně musí posvětit poslanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová si podává ruku s Andrejem Babišem na jednání vlády v demisi.

Článek

Novela by měla podle zdůvodnění zbrzdit zvyšující se rozdíl mezi platy představitelů státní moci a ostatních lidí placených z veřejných rozpočtů.

Platová základna, od níž se platy politiků odvíjejí, byla letos 2,5násobkem průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. K 1. lednu to představovalo 70 195 korun.

Ministerstvo práce navrhlo, aby se v příštích letech koeficient nezvyšoval. Kdyby změna neprošla, příští rok by se podle platného zákona zvýšila mzdová základna na 2,75násobek. Podle důvodové zprávy by takovéto „bezprecedentní skokové zvýšení platů představitelů státní moci” nebylo přiměřené.

Přehrada na Rychnovsku nebude

Kabinet rozhodl také o pozastavení příprav vodního díla Pěčín na Zdobnici na Rychnovsku. Přehrada podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) nemá podporu v regionu a její vybudování není prozatím nezbytné.

Pokračovat naopak budou přípravy přehrad v Senomatech a Šanově na Rakovnicku a vlachovické přehradní nádrže na Zlínsku.

Reklamy pohřebních služeb další omezení nečeká

Vláda naopak nepodpořila předlohu KDU-ČSL o rozšíření zákazu reklamy pohřebních služeb na přístupové cesty k areálům zdravotnických a sociálních zařízení. Lidovci je chtěli vymýtit do půlkilometrové vzdálenosti od vchodů. Propagaci pohřebních služeb na těchto místech pokládají za neetickou a necitlivou. [celá zpráva]

Vládní legislativci ale upozornili na to, že předloha nevylučuje plochy a nemovitosti, které jsou kolem těchto cest. Podle ministerstva pro místní rozvoj byla navíc definice míst příliš široká a „praktické zacílení návrhu by bylo ve skutečnosti mnohem širší, než předkladatelé patrně předpokládali”.

Neprošel ani další lidovecký návrh, který měl zrušit pokuty pro obce, úřady nebo neziskové organizace za porušení nových pravidel ochrany osobních dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám