Hlavní obsah

Platebních podvodů na webu přibývá

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci se snaží všemožnými fintami vyluxovat účty lidí. Většinou zneužívají jejich důvěřivosti, ani k tomu nepotřebují nějaký záludný počítačový virus. Za poslední dva roky útoků rapidně přibylo a prakticky není měsíc, kdy by banky nebo policie nevarovaly před novými podvody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tak například nedávno přišla o 10 tisíc korun jednačtyřicetiletá žena ze Stochova. Prodávala přes internetový bazar dětské odrážedlo, za které požadovala 1700 Kč. Hned první den se ozval zájemce.

„Kupující jí zaslal zprávu s transakčním odkazem, že objednávka byla zaplacena,“ popsala případ mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Tím to ale nekončilo, dotyčný se snažil získat údaje k bankovní kartě prodávající.

Desetinásobný nárůst

Ve zprávě byl ještě odkaz na políčko nazvané „Dostat 1700“. Žena ho v dobré víře rozklikla a byla přesměrována na další stránku, kde vyplnila informace ke své platební kartě.

Lidé mají zájem zboží prodat, a aby toho co nejdříve docílili, spolupracují
předseda bezpečnostní komise České bankovní asociace Petr Barák

„Tyto odeslala, jak bylo požadováno. Následně jí z jejího bankovního účtu byla stržena finanční částka pětkrát 1700 Kč a jednou 1500,“ dodala policejní mluvčí.

Podle předsedy bezpečnostní komise České bankovní asociace (ČBA) Petra Baráka klienti nepředpokládají, že se z nich někdo snaží získat přístupové údaje k jejich účtům a do jejich internetového bankovnictví, jelikož jsou oslovováni údajným kupcem jejich zboží.

Důchodkyně chtěla zbohatnout na kryptoměnách, přišla o 750 tisíc

Krimi

„Mají zájem zboží prodat, a aby toho co nejdříve docílili, spolupracují a vyplňují údaje o svých kartách a přístupech na účet v domnění, že nedělají nic špatně, a s pocitem, že získají peníze. Opak je bohužel pravda,“ podotkl Barák.

Počet tzv. bazarových podvodů (bazarový phishing) jen za březen meziročně vzrostl desetinásobně. Terčem útočníků jsou především prodávající, kteří si zvolí jako platební metodu tzv. bezpečnou platbu, tedy zaslání peněz z karty na kartu, například prostřednictvím tzv. peněženky zvoleného bazaru.

Vaše bankovnictví přestane fungovat, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Bezpečnost

Obzvláště pozorní by pak měli být klienti bazaru Vinted, varovala Česká bankovní asociace (ČBA). Před zmíněným bazarem výslovně ve svém internetovém bankovnictví varovala i Komerční banka.

„Ozvou se na inzerát s tím, že mají zájem koupit vaše zboží. Pošlou vám podvodný odkaz pro přijetí platby. Může vypadat jako obyčejný odkaz na platební bránu vaší banky. Když na něj kliknete, objeví se formulář. Nechají vás vyplnit své přihlašovací údaje, případně i číslo platební karty. Následně vám do KB Klíče přijde požadavek, abyste potvrdili příchozí platbu. Ve skutečnosti ale útočníkovi potvrdíte přihlášení do svého bankovnictví,“ upozornila banka.

ČBA tento podvod popsala tak, že prodávajícímu se ozve protistrana s tím, že chce provést platbu za zboží prostřednictvím platební karty. Zpravidla se ozve zprávou na mobil přes WhatsApp a pošle prodávajícímu odkaz, kam má vyplnit údaje z karty a přijmout tak peníze. Někdy se tváří, že chce údaje z karty pro doručovací službu.

Tento způsob platby je sice běžný na e-shopech, ale ne mezi dvěma zákazníky portálu. V takovém případě si může být zákazník prakticky stoprocentně jist, že se jedná o podvod. Lidé by v žádném případě neměli vyplňovat žádné údaje v odkazech, které někdo zašle, ani když má protistrana zdánlivě sebevěrohodnější záminku.

Jak předcházet okradení
Navštěvujte pouze známé a prověřené internetové stránky a stahujte z nich jen to, co znáte.
Vždy, když se dostanete na nějakou stránku, ověřte si, že se shoduje název její domény s obsahem. Nestahujte a nespouštějte soubory s neznámým obsahem.
Do chytrého telefonu stahujte pouze aplikace z oficiálních zdrojů a zdrojů, které třetí strany prověřují (Google Play, Apple Store).
Neotevírejte e-maily od neznámých adresátů nebo zprávy s podezřelým názvem.
Nezadávejte citlivé údaje jen proto, že vás k tomu někdo vyzval e-mailem. Neklikejte na odkazy v podezřelých nevyžádaných e-mailech.
Nepodlehněte zdánlivě logickým a naléhavým argumentům. Banka ani policie nemají právo znát a požadovat citlivé údaje k vašim účtům a kartám.
Zdroj: KB

Falešné stránky banky

Někdy také podvodníci posílají odkaz na falešné internetové stránky banky prodávajícího, aby z něj vylákali přihlašovací údaje a další důvěrné informace. Na internetové stránky bank by proto klienti nikdy neměli přistupovat ze zaslaných odkazů.

Pokud jim někdo podobný odkaz pošle, neměli by vyplňovat žádné údaje, ale raději obratem kontaktovat svoji banku. Některé bazary samy nabízejí tzv. bezpečné platby, například prostřednictvím tzv. svých vlastních peněženek. Jedná se o tzv. platby card to card (z karty na kartu), kde plně postačí vyplnit pouze jméno příjemce, číslo jeho karty a datum platnosti karty. Žádné další údaje není třeba vyplňovat.

Určitě by prodávající neměl vyplňovat například CVC kód karty, který se nachází na její zadní straně, nebo údaje pro přístup do internetového bankovnictví. Pokud toto někdo vyžaduje jako podmínku pro zaslání peněz, je to jasný signál, že se jedná o podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám