Hlavní obsah

Platby za státní pojištěnce mají klesnout od července

Vláda se rozhodla ponechat platby za státní pojištěnce na úrovni loňského roku. V pátek před začátkem projednávání rozpočtu to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle něhož by mělo ke snížení dojít od července.

TK koalice Spolu a PirSTAN ke státnímu rozpočtuVideo: ČTK

 
Článek

„Rozhodli jsme se, že zachováme platbu za státní pojištěnce na úrovni roku 2021,” uvedl ministr, podle něhož tento krok ušetří rozpočtu 14 miliard korun.

„Příslušný zákon bude s největší pravděpodobností projednáván na vládě příští středu a pak poputuje do Sněmovny. Navržená účinnost tohoto zákona je od 1. července,” doplnil.

Bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) navýšila od začátku roku platby za státní pojištěnce o 200 korun na zhruba 1967 korun měsíčně. Stát platí pojistné například za děti či důchodce.

Snížení plateb za státní pojištěnce pokryjeme, ale vyčerpáme rezervy, vzkazují pojišťovny

Domácí

Zdravotní pojišťovny by měly zmrazení plateb pokrýt z rezerv, aniž by došlo ke zhoršení kvality či dostupnosti péče. Zároveň však varovaly, že budou bez rezerv.

Přepracovaný rozpočet byl předložen se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně než původní návrh  Aleny Schillerové (ANO). Vláda se rozhodla šetřit především na provozních výdajích.

Reklama

Výběr článků

Načítám