Hlavní obsah

Plat 40 tisíc, snížení daní zaměstnancům, jízdné zdarma. ČSSD láká voliče na své sliby

Novinky, bja
Aktualizováno

Minimální mzda nejméně 16 tisíc korun, průměrná mzda alespoň 40 tisíc korun, jízdné ve vlacích a autobusech pro děti a seniory zdarma, nemocenská od prvního dne marodění, snížení daní zaměstnanců. To je krátký výčet slibů, kterými se snaží sociální demokracie nalákat voliče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka na programové konferenci ČSSD 17. června 2017 v Praze

Článek

Program s názvem Dobrá země pro život v sobotu dopoledne schválilo širší vedení sociální demokracie na programové konferenci strany. Sociální demokraté v něm slibují zvýšení minimální mzdy do roku 2022 alespoň na 16 tisíc korun a zákonem prý pojistí, aby odpovídala minimálně 40 procentům průměrné mzdy.

Zvýšit by chtěli i průměrnou mzdu. Ta je v současnosti zhruba na úrovni kolem 28 tisíc korun. Prostřednictvím podpory národního hospodářství a snížením některých daní ji chtějí do roku 2022 dostat na minimálně 40 tisíc korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Programová konference ČSSD v Praze

„Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzický osob a tím snížíme daně a zvýšíme příjem 98 procentům zaměstnanců. Pouze dvě procenta lidí s nejvyššími příjmy se nově budou na daních podílet víc,” tvrdí se v programu.

Sociální demokracie se tak zjevně rozhodla upustit od svého únorového plánu, podle něhož by lidé, kteří berou více než 50 tisíc, platili daně 32 procent místo stávajících patnácti.

Kromě toho ČSSD slibuje i zkvalitnění školství. Navyšováním rozpočtu do tohoto resortu po dobu čtyř let chtějí dosáhnout, aby učitelé do čtyř let pobírali 130 procent průměrné mzdy.

Jízdné zdarma pro děti i seniory

Další vějičkou na voliče by mělo být zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun.

Aby nebylo lákadel málo, v programu také sociální demokracie slibuje zavedení jízdného zdarma pro děti, žáky základních a středních škol a pro seniory starší 65 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Valachová, Jan Hamáček a Jeroným Tejc přicházejí na programovou konferenci ČSSD 17. června 2017 v Praze.

Zlepšit by se podle jejich programu měly i pracovní podmínky. Slibují například právo na nedostupnost mimo pracovní dobu, daňové zvýhodnění na částečnou úhradu nákladů na cesty do práce. Všichni zaměstnanci by také měli nárok na pět týdnů dovolené a docílit by chtěli i toho, že se nemocenská bude vyplácet od prvního dne marodění.

Chtějí progresivní daň

Sociální demokraté sází nejen na progresivní zdanění u fyzických osob, ale chtějí zavést progresivní zdanění velkých firem a také bank. Slibují, že zamezí daňovým únikům velkých korporací a holdingů. K tomu by jim prý mělo pomoci zdanění korunových dluhopisů a odstranění dalších forem „daňové optimalizace pro firmy“.

Kromě toho také chtějí bojovat proti daňovým rájům a budou prosazovat jednotný systém zdanění velkých firem v celé Evropě.

Lidé s majetkem přes 50 miliónů korun by také měli platit darovací a dědickou daň na úrovni osmi procent. Majitelé statků, jejichž hodnota přesahuje 100 miliónů, by platili dědickou či darovací daň ve výši 15 procent.

„U nás v naší zemi je velice výhodné se pohybovat ve vyšších vrstvách. Úroveň zdanění je tu totiž velice nízká,” zdůvodnil nový volební lídr strany Lubomír Zaorálek. ČSSD podle něj chce tuto situaci napravit.

Sobotku vítali potleskem

Premiéra Bohuslava Sobotku přivítal sál frenetickým potleskem. Ten dodával sociálním demokratům odvahy a v projevu je chválil. Tvrdil, že ČSSD stojí za úspěchy současné vlády a mnohé věci vymyslela, vypracovala, a nakonec ještě musela přesvědčit koaliční partnery.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka na programové konferenci ČSSD 17. června 2017 v Praze

Za řečnickým pultem Sobotku vystřídal Zaorálek, kterého širší vedení strany potvrdilo jako volebního lídra strany. Ve svém projevu varoval například před tím, aby Česko nebylo „daňovým rájem pro bohaté a daňovým peklem pro ty dole”.

„Měli bychom být garancí toho, že nebudeme lidi buzerovat. Měl jsem divný pocit z toho, jak jsme odmávli zákon proti kouření,“ upozornil na to, že si není jistý, jestli by vláda měla dělat lidem pořádek v životě. „Česká zahulená hospoda” podle něj měla smysl.

Ve svém projevu se také otřel o lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Nespokojení lidé by se neměli tišit koblihou nebo pětitisícovkou. To se jim prý časem zají. Program sociální demokracie podle Zaorálka má smysl pouze, když se na něj nahlíží jako na celek. Sociální demokraté v něm bojují proti „pracující chudobě“.

Anketa

Věříte slibům ČSSD?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 16451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám