Hlavní obsah

Maturity budou o tři týdny později

Novinky, jas
Aktualizováno

Maturitní testy se kvůli covidu posunou z 3. až 7. května na 24. až 26. května, školní maturity budou od 1. června do 23. července, uvedl ve středu ministr školství Robert Plaga (za ANO).

TK ministra školství Roberta Plagy k úpravám maturitních, přijímacích a závěrečných zkoušekVideo: ČTK

 
Článek

Období školních maturit pak nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července, pro praktické zkoušky do 27. srpna.

Všichni maturanti budou muset letos skládat školní maturitu ze dvou či tří předmětů podle oboru SŠ, součástí může být i praktická zkouška. „Ústní část zůstane dobrovolná,” potvrdil Plaga. Týká se to češtiny a cizího jazyka. Školní část z předmětů podle oboru zůstane povinná.

Státní maturity se posunou 

Pokud jde o státní maturitu, skládá se povinně z testů ze dvou předmětů. Pro všechny by podle standardního schématu měl platit test z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Didaktické testy se tedy na jaře posunou, a to na 24. - 26. května, na testy z jazyků bude o deset minut delší čas a na test z matematiky o 15 minut.

Úlevy pro ty, co pomáhají

K úpravám zkoušek přistoupilo ministerstvo s ohledem na trvající výuku na dálku i další opatření proti koronaviru, která komplikují vzdělávání. Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích nebo sociálních službách alespoň 160 hodin dostanou maturity úředně, tedy průměrem známek za období studia.

Úřední maturita, která by vycházela z průměru známek za studium, tak nebude platit pro všechny maturanty, jak navrhoval premiér Andrej Babiš.

Babišův návrh tří druhů maturit vzbudil nevěřícné rozpaky. Nebyl dobrý, přiznal premiér

Domácí

Poslední nápad premiéra, na tři typy maturitní zkoušky, tj. klasickou pro zájemce o studium na vysoké škole, lehčí pro ty, kteří dále studovat nechtějí a úřední pro jedince, kteří měli problémy při distanční výuce, Plaga nekomentoval. Sám Babiš nicméně ve středu uznal, že tento návrh nebyl dobrý.

Ministerstvo již v lednu avizovalo, že kvůli epidemii nebudou součástí maturity slohové práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám