Hlavní obsah

Bartoš obhájil křeslo šéfa Pirátů

– Praha • Aktualizováno

Post v čele Pirátské strany obhájil v sobotu vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V druhém kolem volby porazil senátora Lukáše Wagenknechta. Do vedení strany se ale dostala řada nových tváří. Prvním místopředsedou bude Marcel Kolaja, další místopředsednické posty obsadili první náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová, zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová a bývalý poslanec Martin Jiránek.

Záznam: Celostátní fórum PirátůVideo: Česká Pirátská strana

 
Článek

Bartoš ve druhém kole získal 662 z 948 hlasů, Wagenknechta podpořilo 265 hlasujících. O místo v čele strany se ucházela také někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. Ti však pro postup do druhého kola nezískali dostatek hlasů.

Dlouholetý předseda Pirátů Bartoš za své priority označuje stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii.

Foto: Piráti, Novinky

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

„Letošní volby byly z pohledu našeho ideálu neúspěch. Jako lídr a předseda na tom nesu svůj podíl viny. Tím ale nic nekončí. Otevírá se nová kapitola, tedy role ve vládě. To je to, na co jsme se připravovali. Tím můžeme měnit věci v České republice,” řekl na sjezdu Bartoš.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

Prohlásil také, že odmítá vnímat dílčí porážku ve volbách jako finální porážku Pirátské strany. „Musíme se zvednout, jít pracovat a spolupracovat,” doplnil.

Foto: Piráti, Novinky

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti)

Michailidu: Nebojujme mezi sebou 

Michailidu, která upoutala pozornost prohlášením o svém vnitřním komunistickém přesvědčení, nabízí návrat transparentnosti do stranické diskuse či „autentické pirátství”.

„Mrzí mě, že moje sdílení utopického snu o demokratické a vzájemné společnosti způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech,“ řekla k tomu na sjezdu.

Foto: Piráti, Novinky

Pirátka Jana Michailidu

Ve své řeči pak uvedla, že ve straně je myšlenkový spor. „Někteří preferují idealismus a aktivismus, někteří mají více pragmatický přístup. Měli bychom přestat proti sobě bojovat. Kam strana směřovala, bylo doposud určeno tím, kdo vítězil,” řekla na sjezdu.

Piráti jsou v sobě. Europoslankyni ruply nervy, kvůli komunistické kandidátce sáhla k vulgaritám

Domácí

Podle ní by z toho měli udělat Piráti svoji přednost. „Společnou diskuzí identifikujeme slabé a silné stránky obou směrů a na základě toho vytvoříme funkční syntézu, se kterou budeme pracovat,” dodala.

Senátor Wagenknecht chtěl zase zajistit, aby se celostátní politika neodrazila do výsledků komunálních voleb. Podle Witosze by neměli být Piráti stranou jednoho muže.

Silný mandát ve vládě

Bartošovi pogratulovali k vítězství vládní koaliční partneři. „Ivan má teď silný mandát pro působení ve vládě a za to jsem moc rád,” poznamenal šéf STAN Vít Rakušan.

„Jsem ráda, že uspěl kandidát, který zná rozdíl mezi demokratickou a nedemokratickou levicí,” uvedla na Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na sjezdu s projevem vystoupil premiér Petr Fiala (ODS). Ten uvedl, že sleduje dlouhou cestu, kterou strana urazila. „Podílet se na vládě je vrcholem každého politika. A věřím, že pro vaši stranu je to i úspěch v mezinárodním měřítku,” uvedl.

Pikal pozastaví členství u Pirátů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám