Hlavní obsah

„Daň za Babiše”. Piráti rozjeli debatu o zvyšování daní

Na online fóru Pirátů se rozjela debata o obnově ekonomiky po epidemii covidu-19. Mezi návrhy padla i „daň za Babiše“ či zavedení dočasné progresivní daně právnických osob. Shoda však podle předsedy strany Ivana Bartoše panuje pouze na dílčích věcech, předvolební program se STAN představí v květnu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Za přípravu programu je zodpovědný resortní tým. Skutečně nebudu komentovat příspěvky na fóru,“ napsal Bartoš Novinkám.

Narážel tak na „řešení“, které pro následující vládu na fóru navrhl ekonom a příznivec strany Jiří Mittner. Mezi jeho návrhy je například „daň za Babiše“, tedy desetiměsíční dodatečná daň za období možného trvání daňového balíčku nad úroveň z roku 2019, zavedení progresivní daně u právnických osob ze současných 19 % postupně až na úroveň Rakouska (25 %) či Německa (30 %), či zvýšení daně z nemovitosti i u nekomerčních nemovitostí a použití výtěžku na podporu mladých při pořizování prvního bydlení.

Bartoš: Změna je nutná a její pravidla chceme určovat my

Domácí

Shoda: Vyšší zdanění komerčních nemovitostí a těžby surovin

Právě o zvýšení daně z nemovitosti ale před časem mluvil i sám Bartoš v rozhovoru pro deník E15. Zmiňoval nicméně pouze komerční sféru. „Přijde sem zahraniční firma, postaví tu halu a celkové zdanění té nemovitosti je dnes na úrovni sociálního pojištění jednoho zaměstnance, který dělá třeba právě v Amazonu,“ vysvětloval.

Zároveň odmítl, že by to snížilo přísun zahraničních investic. „Myslíte, že by je od toho odradilo, kdyby platili za komerční nemovitosti relevantní daně? Ne, není to tak,“ tvrdí Bartoš.

Piráti loni hospodařili se ztrátou, STAN hlásí přebytek

Domácí

S návrhem podle něj přišli Starostové a nezávislí, se kterými hodlají v říjnových volbách do Sněmovny vytvořit společnou kandidátku. Na otázku Novinek, o kolik by se mohla sazba zvednout a jaké další návrhy by chtěli prosadit, ale šéf STAN Vít Rakušan nereagoval.

Bartoš nyní podotkl, že v rozhovoru pro E15 představil jen několik návrhů, na kterých je už v rámci koalice shoda. Vedle zdanění komerčních budov šlo dále  třeba i o vyšší zdanění těžby nerostných surovin. Konkrétní parametry jsou však podle něj stále předmětem diskuse.

Wagenknecht: Nejdříve spořit na výdajích státu

Novinky se obrátily i na senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti), který se ve vnitrostranické volbě uchází o nominaci na ministra financí. Z resortu má zkušenosti jako náměstek mezi lety 2014 až 2015 za vedení Andreje Babiše (ANO). Ten ho však kvůli sporům odvolal a nyní Wagenknechta označuje za svého nepřítele, jenž ho „udává v Bruselu“.

Kým chtějí Piráti a STAN obsadit ministerstva, pokud vyhrají volby

Domácí

Wagenknecht zdůrazňoval, že by prostředky hledal zejména na výdajové stránce rozpočtu, a dále by rušil daňové výjimky. Až poslední na řadě by podle něj měly být změny daňového mixu, což představuje strukturu přímých a nepřímých daní. „Nelze nyní říkat, že jednu daň zvýšíme, muselo by se vypočítat, jaké to má dopady a pro koho,“ uvedl.

Podobně jako Bartoš tak poukazoval na to, že se jednotlivé body programu ještě finalizují a musí být průnikem právě se STAN. Spolu s kampaní ho představí v květnu.

Volby by vyhráli Piráti se STAN

Parlamentní volby

Pokud jde o změny daní, nejednalo by se však o první pirátský návrh, který by chtěl zvýšit daně nejenom pro korporace.

Piráti prosadili loni v rámci zmiňovaného daňového balíčku pozměňovací návrh o zdanění akcií a dalších cenných papírů nad 20 milionů korun. Doposud byly všechny příjmy z jejich prodeje od daně osvobozeny, nově mají být zdaněny progresivní sazbou ve výši 15 až 23 procent.

Firma pirátského místostarosty dodávala ochranné pomůcky pirátským radnicím. Žádný střet zájmů, hájí se Štrébl

Domácí

Podle Pirátů změna míří na „superboháče”, ale dle kritiků bude mít za následek odliv investic z České republiky, neboť daňová výjimka funguje jako investiční pobídka také v okolních zemích Evropy. Spolu s Piráty návrh podpořilo také hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám