Hlavní obsah

Piráti rozhodli: Michálek zůstává místopředsedou

Novinky, ren, kab
Aktualizováno

Místopředseda a šéf pirátských poslanců Jakub Michálek zůstává v předsednictvu strany. Hlasováním na internetu, které běželo již od pátku, o tom rozhodli členové strany. „Dopadlo to, jak jsme všichni očekávali,” řekl Právu předseda pirátů Ivan Bartoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek

Článek

Proti odvolání Michálka se vyslovilo asi 73 procent členů České pirátské strany.

Do hlasování se zapojilo 321 pirátů ze současných 513 členů strany, pro odvolání hlasovalo 65 členů z nich.

Zbavit se Michálka ve vedení strany budou mít piráti znovu příležitost na Celostátním fóru, kde dá celé stávající vedení. To se koná 6. a 7. ledna.

Hlasování bylo vyvoláno proto, že Michálek neinformoval celou stranu o stažení stížnosti na výsledky sněmovních voleb. Tu podle svých slov stáhl kvůli administrativnímu pochybení. Zároveň mu vadilo, že byla podepsána předsedou strany Ivanem Bartošem, který o jejím podání nevěděl.

„Podle výsledků hlasování jsem zůstal místopředsedou Pirátské strany,” uvedl v přímém vstupu v Událostech komentářích Michálek. Zopakoval, že vyvolání o hlasování považuje za jeden ze základních principů přímé demokracie, na kterých Piráti stojí. Za podporu poděkoval.

Mluvčí strany Karolína Sadílková později pro ČTK upřesnila, že se hlasování zúčastnily téměř dvě třetiny z 513 stávajících členů strany. Hlasovalo celkem 321 lidí, pro odvolání bylo jen asi 20 procent z nich a proti odvolání zhruba 73 procent.

„Vnitrostranická kritika je nezbytnou součástí dobře fungující politické strany. Petici na odvolání člena předsednictva může u nás podat skupina cca 45 členů,” napsal Michálek ještě před výsledky na svém Facebooku a zároveň připomněl, že nejde o první návrh na jeho odvolání.

„Dosud jsem však všechny návrhy na odvolání ustál. Ve volbách jsem dostal silný mandát od voličů jako lídr Pirátů v Praze - dostali jsme více než 107 000 hlasů a udělali nejlepší výsledek ze všech krajů,” doplnil Michálek.

Hlasování v anketách je platné, i když se ho zúčastní jen zlomek členů. „Žádné kvorum nemáme. Všem členům přijde na hlasování upozornění ve zprávě a hromadný e-mail. Členové se také mobilizují přes Facebook. U důležitých hlasování bývá obrovská účast,“ uvedl již dříve pro Právo Ferjenčík. [celá zpráva]

Ankety probíhají vždy od pátku do pondělí, členská základna má tedy dostatek času se zapojit. „Členských podnětů je hodně. Často v reakci na samotný podnět už něco orgány strany udělají, takže se o věci ani nemusí hlasovat,“ doplnil Ferjenčík.

Reklama

Související články

Piráti chtějí zákonodárcům sáhnout na peníze

Až pět tisíc měsíčně na telefon a až čtyřicet tisíc na dopravu? S tím by měl být podle Pirátů ve Sněmovně a v Senátu konec. Předseda pirátských poslanců Jakub...

Výběr článků

Načítám