Hlavní obsah

Piráti navrhovali zvýšit daně za prázdné byty už v programu pro sněmovní volby

Novinky, zpe, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrh Pirátů, že by se pomocí odběrů elektřiny zjišťovalo, kolik má Praha prázdných bytů a ty by se potom mohly víc zdanit, vyvolal vlnu nevole a spory v magistrátní koalici. Piráti se brání s tím, že jde o nedorozumění, hysterii médií a primátor Zdeněk Hřib nic takového nenavrhl. Možnost vyššího zdanění prázdných bytů ale měli Piráti už v programu pro sněmovní volby v roce 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a pražský primátor Zdeněk Hřib

Článek

„Dáme obcím možnost zvýšit daně z dlouhodobě neobydlených bytů,“ stojí v programu Pirátů pro volby do poslanecké sněmovny, kde slibují, že zařídí dostupnější bydlení.

„Chceme z pozice poslanců dát obcím co nejvíce možností, jak řešit své problémy (a to nejen s bydlením). Je na obcích, jaké způsoby využijí a jaké ne. Už teď obce využívají možnost stanovovat si koeficient určující výši daně z nemovitosti (a to až na úrovni městských částí),” napsal Novinkám lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Dodal, že Piráti nechtějí plošné zásahy státu, protože ctí principy subsidiarity a že dát možnost samosprávě něco udělat není totéž, jako to plošně zavést. „Ať už bude řešení problémů jakékoliv, vždycky by mělo vycházet z dat a mělo by být podloženo relevantními analýzami, což je přesně to, o co se pokoušíme v Praze. Pražští Piráti, pokud vím ve vlastním programu ani v koaličním programu zvyšování daní nedeklarovali,” podotkl Bartoš.

Hřib vyšší zdanění nevyloučil

Piráti začali kličkovat minulý týden poté, co se na ně za jejich nápad s byty snesla lavina kritiky. Bartoš na Facebooku napsal, že primátor Zdeněk Hřib nic o dani z prázdných bytů neřekl. Primátora celý minulý týden hájil i radní pro bydlení Adam Zábranský. Sám Hřib ale v rozhovoru pro Novinky zdanění nevyloučil.

„V tuto chvíli žádný návrh vyšší zdanění prázdných bytů nenavrhl,” uvedl Hřib. Na následné dotazy ale řekl, že nemůže nic vyloučit. „Vylučovat? Dneska už jsem nechtěl vůbec nic vyloučit. Ale to vůbec nevím, co bude za rok,” dodal primátor.

Nápad Pirátů vyvolal koaliční krizi na Pražském magistrátu, kde vládnou Piráti společně s Prahou Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci). Lídři koalice se v pátek dopoledne schází, aby si celou situaci vyjasnili.

„Chceme si vyjasnit, nakolik chtějí naši koaliční partneři do soukromého vlastnictví zasahovat. Pro nás je to nepřijatelné a bylo by to fatální,” řekl minulý týden Novinkám předseda TOP 09 a šéf pražských zastupitelů Jiří Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám