Hlavní obsah

Piráti chtějí bonus na energie až 800 Kč na domácnost. Slyšíme to poprvé, reaguje STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti navrhují kvůli energetické krizi bonus na energie ve výši 400 až 800 korun měsíčně na domácnost. Před jednáním Sněmovny to v úterý uvedl šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek (Piráti). O pirátském návrhu nicméně podle svých slov slyšeli poprvé zástupci koaličního hnutí STAN. Jeho ministr Jozef Síkela připravuje na středeční vládu balíček k energiím. Už dříve jeho resort uvedl, že plošný bonus navrhovat nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Článek

„Bonus na energie by měl být ve výši 400 až 800 korun pro čtyřčlennou rodinu měsíčně,” řekl Novinkám Michálek.

Zdrojem peněz by byly příjmy státu z emisních povolenek, DPH či z podílu na zisku energetické společnosti ČEZ, jejímž většinovým akcionářem je stát.

Brusel schválil Česku režim odškodnění energeticky náročných firem

Ekonomika

Bonus je pak podle Pirátů férový vůči všem skupinám obyvatel na rozdíl třeba od zrušení DPH, které neúměrně zvýhodňuje největší spotřebitele. „Jde o řešení, které je inspirované Rakouskem, a je to způsob, jak férově pomoci rodinám ze střední třídy a nízkopříjmovým rodinám, které mají napnutý rozpočet,” uvedl Michálek pro Novinky.

„Koalice bude v následujících dnech o vhodném způsobu řešení energetické krize velmi intenzivně jednat. Piráti tedy budou v rámci těchto jednání prosazovat bonus na energie nebo hledat řešení co nejbližší tomuto principu,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že zatím není na návrhu shoda.

STAN: Slyšíme to poprvé

Pirátský návrh překvapil koaličního partnera STAN. „O pirátském návrhu slyšíme poprvé. Je to otázka k diskusi,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu STAN Věra Kovářová.

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela podle ní připravuje balíček k energiím. „Zítra to bude prezentovat na vládě. Zlepší to finanční situaci občanů, kteří budou rostoucími cenami energií postiženi,“ uvedla Kovářová. Ministerstvo průmyslu a obchodu také dříve uvedlo, že plošný bonus navrhovat nebude.

Sedm tipů, jak skutečně ušetřit za elektřinu

Tipy a trendy

„Ministerstvo průmyslu a obchodu má náš návrh na stole od 1. února. Bohužel adresné dávky nefungují. Řešení je více a hledáme to, které získá širokou podporu,” reagoval na slova poslankyně ze STAN Michálek.

„Nedokážu odpovědět, jak se k tomu postavíme,“ uvedl k pirátskému návrhu také šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Podle něj o návrhu nejednali totiž ještě předsedové pěti vládních stran. „Máme se sejít dnes,“ dodal.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) je dlouhodobě kritizován z řad opozičních poslanců, že se energetické krizi dostatečně nevěnuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám