Hlavní obsah

Pietní akt k 76. výročí ukončení druhé světové války na Vítkově

Prezident Miloš Zeman si spolu s představiteli armády, ministerstva obrany a dalšími ústavními činiteli připomněl v areálu Národního památníku v Praze na Vítkově 76. výročí konce druhé světové války.

Záznam: Pietní akt na VítkověVideo: ČTK

 
Článek

Prezident se tradičního pietního aktu účastní pravidelně. Odpoledne v rámci řádového dne jmenuje nové generály.

U hrobu neznámého vojína se poklonili a položili věnce položili předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil a Radek Vondráček, vicepremiérka Alena Schillerová, ministr obrany Lubomír Metnar spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, pražský primátor Zdeněk Hřib a kardinál Dominik Duka.

Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů.

Vítězství bylo úžasné, vzpomíná veterán z 2. světové války

Historie

Osvobození podle Vystrčila zanechalo v Česku dvě stopy, sovětskou a americkou. „My máme teď to štěstí, že si můžeme vybírat, jakou cestou půjdeme, a věřím, že to rozhodování zvládneme tak, aby v České republice nadále vládla svoboda a demokracie,” řekl novinářům.

Vondráček podotkl, že nebyla samozřejmost, že Česko bylo po válce na straně vítězných států. „Za to vděčíme našim parašutistům, našim letcům, našim vojákům v zahraničí, partyzánům, odbojářům. Spousta jich byla ve věku 18, 20 let a byli připraveni a ochotni položit život,” uvedl.

Esesmani se vzdali díky lsti dvou Britů

Historie

Metnar zdůraznil, že válečný konflikt, jako byla druhá světová válka, se už nesmí opakovat. „Chtěl bych také připomenout, že významnou roli při boji s fašismem hráli i naši vojáci a představitelé našeho domácího odboje. Nesmíme také zapomenout na jejich statečnost a odvahu,” uvedl.

Akce letos kvůli protiepidemickým opatřením proběhla bez účasti veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám