Hlavní obsah

Esesmani se vzdali díky lsti dvou Britů

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci britského velvyslanectví v minulých dnech v Praze odhalili pamětní desku britskému vojínovi Williamu Greigovi a jeho spolubojovníkovi, seržantu Thomasi Vokesovi. Během Pražského povstání a bojů o rozhlas 7. května 1945 se totiž této dvojici povedl zcela mimořádný kousek.

Foto: Právo

Odhalení pamětní desky britskému vojínovi Williamu Greigovi a jeho spolubojovníkovi, seržantu Thomasi Vokesovi.

Článek

V budově školy v ulici Na Smetance se zabarikádovalo 123 příslušníků SS a odtamtud rozhlas ostřelovali. Greig a Vokes je spolu s veliteli bojů Jaroslavem Zárubou a Václavem Kopeckým přiměli ke kapitulaci díky triku: vydávali se za předvoj spojeneckých britských výsadkářů a hrozili Němcům leteckým útokem, pokud ultimáta „ve jménu krále Jiřího VI.“ neuposlechnou. K jejich úlevě se esesmani vzdali a odevzdali zbraně povstalcům.

Nažehlené uniformy

Snad pomohlo i to, že čeští povstalci předtím Britům nažehlili a vyčistili uniformy, aby byli přesvědčivější. Greig a Vokes ovšem blufovali: šlo o uprchlé válečné zajatce, kteří při útěku zabloudili až na území tehdejšího protektorátu. Za přispění Čechů vlakem dojeli do Prahy, kde se ukryli u rodičů dívky Miki Mužíkové a zapojili se do osvobozovacích bojů.

„Rád bych ocenil odvahu všech, po jejichž boku měli Vokes a Greig čest bojovat,“ vzkázal před ceremoniálem britský velvyslanec Nick Archer.

Výročí Pražského povstání připomíná několik pietních akcí

Domácí

Pražské povstání začalo 5. května 1945. Volání rozhlasu o pomoc bylo i v angličtině: „Praha je ve velkém nebezpečí. Němci na nás útočí s tanky a letadly. Voláme o pomoc naše spojence. Pošlete sem ihned tanky a letadla. Pomozte nám ubránit Prahu,“ apeloval hlas. Patřil právě Greigovi a toto vysílání podle rodiny zachytila i jeho matka v rodném skotském Aberdeenu.

Neznámý osud

Přestože Greig získal po válce Československý válečný kříž 1939 a jeho čeští přátelé si s ním pak ještě dlouho dopisovali, širší veřejnosti byl příběh obou Britů neznámý až do roku 2006, kdy o něm informoval David Vaughan, spolupracovník Českého rozhlasu. Dokázal dohledat i Greigovy příbuzné. Dcera Linda McSherry tehdy vzkázala, že i přes chatrné zdraví její otec na svůj přínos k povstání stále vzpomíná s hrdostí.

„Díky sociálním sítím se nám podařilo spojit se se synem a vnukem Williama Greiga, kteří nám zaslali fotky a další dokumenty,“ uvedla nyní britská ambasáda.

„Osud Thomase Vokese je nám bohužel stále neznámý, údajně měl po válce žít ve skotském Kilmarnocku a nejspíš zemřel v r. 1994 v anglickém Dewsbury. Tyto informace se nám však nepodařilo ověřit,“ dodala.

Před 82 lety nacisti obsadili Československo

Historie

Ředitel Vojenského historického ústavu (VHÚ) Aleš Knížek řekl, že odhalená pamětní deska je pomníkem i například rodiny Mužíkových a dalších českých vlastenců, kteří uprchlé britské vojáky schovávali.

Podle Knížka se do povstání zapojily desítky osvobozených spojeneckých zajatců. Historik VHÚ Jindřich Marek uvedl, že nejpočetnější silou byli příslušníci Ruské osvobozenecké armády generála Andreje Vlasova.

Pomohli jim ale také Rusové, kteří uprchli či byli osvobozeni z německého zajetí, stejně jako třeba Jugoslávci, Poláci, Francouzi nebo Italové. Početnou skupinou byli i Bulhaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám