Hlavní obsah

Petříček si předvolal běloruského velvyslance

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruský velvyslanec Valeryj Kurďukov byl ve středu předvolán na ministerstvo zahraničí. Dozvěděl se, že Česká republika odmítá slova prezidenta Alexandra Lukašenka o tom, že se podílí na organizaci protestů, které vypukly po prezidentských volbách. Ty podle české strany nebyly demokratické.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) o středečním předvolání velvyslance informoval ve čtvrtek na Twitteru s dovětkem, že se situací bude dále zabývat.

„Nedemokratické volby a nemístná tvrzení, že Česko organizuje protesty – důkazy jsem neviděl. Proto jsem nechal včera předvolat běloruského velvyslance. Zdůraznili jsme nesouhlas s děním i protest proti slovům prezidenta Lukašenka,” napsal Petříček.

Lukašenko měl ve volbách zvítězit se ziskem 80 procent hlasů. Podle opozice však byly volby zmanipulované. Následné protesty tvrdě potlačují represivní složky.

Lukašenko obvinil z organizování protestů ČR, Polsko a Velkou Británii. O demonstrantech hovořil jako o ovcích, které se nechají řídit.

„Zaznamenali jsme volání ze zahraničí. Byly to hovory z Polska, Velké Británie a České republiky. Řídily naše, omluvte mě, ovce. Nerozumí tomu, co dělají, a už se nechají ovládat,” řekl v pondělí Lukašenko.

V Bělorusku vzrůstá solidarita s demonstranty

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám