Hlavní obsah

Petříček rozumí Zemanovu váhání kvůli cestě do Číny

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chápe váhání prezidenta Miloše Zemana ohledně cesty na dubnový summit v Číně. Čína podle něj nenaplnila ekonomická očekávání, která z navázání úzkých vazeb vznikla. Petříček to uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (vlevo) s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Je třeba to zvednout, vzájemný obchod je nevyrovnaný. Je třeba čínské straně ukázat, že máme jiná očekávání,” řekl Petříček. Přínos vzájemné spolupráce musí být podle ministra na obou stranách.

Podle exministra zahraničí a nově zvoleného místopředsedy opoziční ODS Alexandra Vondry má cenu, aby prezident na jednání jel v případě, že dostane nějakou protihodnotu. Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná míní, že nepřítomnost Česka na jednání o investicích může vést k většímu poškození českých zájmů.

„Máme se umět chopit příležitosti, máme tam být,” uvedla. Čína má podle ní zájem o připravené projekty, na kterých by se mohla podílet, nikoli o diskuse o fiktivních penězích.

Volání po konkrétních projektech

Zeman před týdnem řekl, že na summit nepojede, protože Čína nesplnila své sliby ohledně investic. Zeman požádal o zastoupení na summitu vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

V pátek kancléř Vratislav Mynář uvedl, že pokud by čínští zástupci byli během dubnového summitu 17 zemí s Čínou ochotni uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, prezident Zeman by svou účast mohl ještě zvážit.

Odložené česko-čínské podnikatelské fórum, na němž se na Pražském hradě setkávají zástupci českých a čínských firem, bude podle Mynáře pravděpodobně až na podzim. O účasti na summitu bude kancléř jednat s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem příští týden.

Zeman vzkazuje do Číny: Investujte a možná k vám nakonec pojedu

Domácí

O čínských investicích zástupci firem obou zemí v minulosti jednali na česko-čínských podnikatelských fórech. Poslední se mělo konat na konci loňského roku, bylo ale odloženo. Mynář v prosinci jako důvod odkladu uvedl chování primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a plánovanou cestu předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan.

Petříček v pořadu čelil kritice, že málo koordinuje zahraniční politiku. Stav společenské debaty v Česku je podle něj podobný jako v řadě dalších demokratických států. Trvá na tom, že místní politici, včetně například pražského primátora, mají právo vyjadřovat se k tématům zahraniční politiky, i když tím někdy mediálně kryjí neschopnost věnovat se místním problémům.

Diplomacii se ale podle Petříčka povedlo v posledních letech zkoordinovat činnost ústavních činitelů prostřednictvím obnovených pravidelných schůzek. Dialog se daří vést i s prezidentem Zemanem, uvedl.

Primátor Hřib podepsal sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám