Hlavní obsah

Petříček: Kritika KSČM mě nechává chladným, mají jinou zahraniční politiku než vláda

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) důvody ke své rezignaci nevidí. Reagoval tak na dotaz Novinek, zda vnímá kritiku ze strany KSČM a prezidenta Miloše Zemana jako dostatečnou ke svému konci v kabinetu. Kritika ho podle jeho slov nechává chladným, protože má podporu z vedení ČSSD a výtky zatím neslyšel ani od premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček poskytl v pondělí 3. prosince 2018 rozhovor deníku Právo.

Článek

„KSČM není ve vládě právě proto, že její zahraniční politika se neshoduje s tou, kterou prosazuje vláda České republiky. Jejich kritika mě proto nechává chladným. S panem prezidentem budu o jeho výhradách rád osobně diskutovat,” napsal Novinkám ministr zahraničí Petříček.

Jak komunisté, tak i Miloš Zeman fungování ministra Petříčka koncem roku kritizovali. „Neudrží ani 24 hodin jednu myšlenku a pravděpodobně odpovídá podle toho, co si přeje ten, s kým hovoří,“ pustil se do Petříčka předseda komunistů Vojtěch Filip v ČT. [celá zpráva]

Zemanovi vadí Poche i ambasády

Prezident ministra kritizoval například za jeho nerazantní postoj k přesunu ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Zeman aktivně prosazuje, nebo za snížení úrovně maďarské ambasády. Označil ho dokonce za nezkušeného neprofesionála, kterému zřejmě radí europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Právě toho odmítl Zeman do funkce ministra zahraničí jmenovat a Petříček, bývalý Pocheho poradce, byl další volbou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Europoslanec Miroslav Poche (na snímku z 13. září 2018) skončí k 1. listopadu 2018 jako politický tajemník na ministerstvu zahraničí. Ministr Petříček s ním o dalším angažmá na ministerstvu bude jednat příští týden.

Andrej Babiš v ČT uvedl, že výměnu Petříčka by musel posvětit předseda soc. dem. „Máme se soc. dem. koaliční dohodu. Mohu vyjádřit nějaký názor, rozhodnutí je ale na panu Hamáčkovi,“ dodal.

Petříček: Výtku od Babiše jsem neslyšel

Petříček se brání tím, že od Babiše osobě zatím žádnou výtku neslyšel. „V čele resortu zahraničí od svého jmenování hájím zájmy České republiky, naplňuji její koncepci zahraniční politiky a postupuji v souladu s programovým prohlášením vlády. Od pana premiéra jsem osobně neslyšel žádnou výtku k mojí práci a věřím, že pokud by ji měl, sdělí mi ji osobně,” uvedl Petříček.

Babiš se přitom na adresu Petříčka již v minulosti několikrát vyjádřil kriticky, ale neřekl, že by měl být přímo odvolán. [celá zpráva]

Petříček dodal, že podporu mu před několika týdny vyjádřilo i vedení ČSSD. To, že strana žádné změny nechystá, potvrdil i její předseda Jan Hamáček.

Jako o případném možném Petříčkově nástupci se spekuluje o jednom z bývalých šéfů české diplomacie Janu Kohoutovi.

Reklama

Související články

Zeman i Babiš ostřelují Petříčka

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) necítí tlak, aby z resortu odešel, sdělil v neděli Právu. Šéf diplomacie je přitom trnem v oku prezidentovi Miloši...

Výběr článků

Načítám