Hlavní obsah

Petr Bendl nové straně velkou váhu nepřikládá

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříliš velké naděje dává staronový místopředseda ODS Petr Bendl vzniku nové pravicové politické straně, o které se v posledních týdnech hovoří. Sám je přitom považován za jednoho ze žhavých kandidátů na jedno z ministerských křesel, která by se v rámci změn ve vládě mohla uvolnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Petr Bendl

Článek

Již před kongresem jste připustil, že v případě svého úspěchu byste vzal křeslo ve vládě. Poté, co Aleš Řebíček v boji o místopředsednický post prohrál, posilují se úvahy o vašem angažmá v čele ministerstva dopravy. Už jste o tom mluvil s Mirkem Topolánkem?

S panem premiérem jsem o tom nemluvil a tyhle debaty teprve přijdou.

Platí tedy, že pokud byste nabídku dostal, přijal byste ji?

Platí to, že diskuse teprve přijdou.

Evžen Tošenovský se ve volbě místopředsedů ve třetím kole vzdal s tím, že už existuje dohoda o vašem zvolení. Přešel jste tedy z jednoho tábora do druhého?

Rozhodně ne. Já jsem se s Pavlem Bémem vždycky shodoval v potřebě změn, zejména komunikačních. To, v čem se s Pavlem rozcházíme – a to je moje dlouhodobé přesvědčení – je, že Pavel spíš byl pro existenci menšinové vlády ODS. Já říkám, že toto není v tuto chvíli na místě. Máme trojkoaliční koncept a ten je třeba podržet.

Pavel Bém třeba u nás v Kladně podporu dostal. To, že ji nedostal v jiných částech regionu nebo v jiných regionech, za to já nemůžu. O mně novináři šíří, že jsem ho podrazil, ale to teda v žádném případě není pravda.

Dobře, ale už před kongresem jste řekl, že Bém nemá šanci…

To já jsem neřekl! To je posunuté. Novinář, který na tiskovce ani nebyl, napsal, že já jsem Pavla Béma opustil. Já jsem akorát na otázku, jestli se mi nezdá, že má Pavel podporu jenom v Praze a zčásti u nás ve středních Čechách, odpověděl, že je to pravda. Koneckonců vy jste o tom psali v novinách, že s kilometry vzdálenosti od Prahy se ta podpora zmenšuje. Ale to přeci není žádný podraz. To je jen konstatování věcí, které vy jste psali.

Co říkáte na zvolení Davida Vodrážky prvním místopředsedou? Může takovou funkci vůbec stíhat, když je starostou Prahy 13, členem zastupitelstva, šéfem výboru pro dopravu a místopředsedou pražské ODS?

To by se spíš pan poslanec Rath měl zamyslet nad tím, jestli by se některé ze všech placených funkcí neměl vzdát. To, že pan Vodrážka je starostou a zastupitelem, je v Praze přirozená věc. Většina měst má i své zastupitele na úrovni magistrátu.

Pokud nevstoupíte do vlády, budete teď naopak vy jediným členem nejužšího vedení, který nemá žádnou funkci. Budete se tedy víc věnovat straně?

Nás tato diskuse v grémiu čeká. Kongres doporučil, aby jednotliví členové grémia měli každý nějaké kompetence.

Jakou odpovědnost budete chtít vy?

To teď nevím, to si musíme opravdu vyříkat společně.

Souhlasíte se slovy prezidenta Václava Klause, který na kongresu ODS vyčetl, že opouští své ideály, stává se středovou stranou a podléhá lobbistickým zájmům?

Jakékoli podezření z lobbismu je třeba vyvrátit, a pokud se objeví, tak tvrdě zakročit. To, že názory ODS a Václava Klause se od sebe vzdalovaly, je prostě pravda, je to dlouhodobý proces. Že se to prezidentovi příliš nelíbí, musíme vzít na vědomí. Kongres se s řadou věcí popral a jdeme dál. Je to jako v životě, když se dva lidé zamilují, tak spolu jsou, a když se názory začnou lišit, tak se holt rozejdou. Podstatné je, aby se rozešli kultivovaně.

Neobáváte se, že tento rozchod může vést k odlivu lidí z ODS, případně k jejich přechodu do zvažované nové pravicové strany?

Já bych založení nové strany žádnou velkou váhu nepřikládal. Samozřejmě může se to stát, ale to už je potom věc někoho jiného a já o něčem takovém vůbec nepřemýšlím. Moc tomu nevěřím.

Reklama

Výběr článků

Načítám