Hlavní obsah

Pětina poslanců ČSSD vzdává boj o Sněmovnu

Právo, Petr Janiš, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejméně 14 ze současných 70 poslanců ČSSD nebude za rok k vidění ve Sněmovně. Otevřeně totiž přiznali, že v červnových volbách v roce 2006 nechtějí z různých důvodů kandidovat.

Článek

U ostatních parlamentních stran je počet těch, kteří nechtějí obhajovat poslanecký mandát, daleko menší.

Právu se podařilo oslovit více než tři čtvrtiny poslanců ČSSD. Ze současných známých tváří se již nehodlají ucházet o místo ve Sněmovně například místopředsedkyně dolní komory Jitka Kupčová či předseda zahraničního výboru Vladimír Laštůvka. Doyen poslaneckého sboru Zdeněk Jičínský (76) Právu řekl, že jeho odpověď na otázku, zda bude znovu kandidovat, zní: "Spíše ne než ano."

Podobně se vyjádřil i Jan Kavan. "V tuto chvíli o tom neuvažuji," potvrdil Právu. Větší jistotu své budoucnosti má poslanec František Strnad. "Kandidovat nechci, nebudu, jsem od 7. srpna důchodce," řekl.

Do Sněmovny už podle svých slov nezamíří Miloš Titz ani Jiří Třešňák. Stejně se pro Právo vyjádřil i jihomoravský Jiří Václavek: "Nebudu kandidovat. Tři volební období mi stačí."

Již dříve sdělil své rozhodnutí nekandidovat bývalý lídr ústecké krajské kandidátky v minulých volbách Josef Hojdar. Právu potvrdili, že se o místo ve Sněmovně nebudou v příštím roce ucházet také poslanci Pavel Hönig a Miroslav Kapoun z Olomouckého kraje, Milan Ekert a Václav Grüner z Plzeňského kraje. Jejich krajský kolega Vladimír Čada odpověděl: "Spíše ne."

Ano, ale s podmínkami

Další skupinu tvoří politici, kteří svou případnou kandidaturu podmiňují nebo o ní nechtějí mluvit. Zdeněk Koudelka (jižní Morava) se podle svých slov zatím nechce vyjadřovat. Petr Lachnit (Moravskoslezský kraj) řekl: "Možná že ano, možná že ne."

Jeho krajský kolega Antonín Macháček uvedl, že pokud by byl zvolen členem kolegia NKÚ v září nebo v říjnu, pak by to bylo neslučitelné s poslaneckým mandátem. Pokud by ale zvolen nebyl, podle svých slov pevně věří, že by se ještě o nominaci pokusil, i když by bylo už po primárkách.

Na vážkách je i poslankyně Iva Šedivá za Královéhradecký kraj: "Rozmýšlím se, je to 50 na 50." K dosud nerozhodnutým patří moravskoslezský Břetislav Petr, středočeský Ladislav Vomáčko. Královéhradecký Evžen Snítilý si pro své rozhodování dal pevný limit. "Rozhodnu se až na konci srpna, mám to tak domluvené s manželkou," sdělil Právu.

Ačkoli o ní vážně uvažují, definitivní ano ke své kandidatuře ještě neřekli šéf zemědělského výboru Ladislav Skopal či moravskoslezský poslanec Petr Rafaj. Ti většinou zastávají postoj, který vyjádřil středočeský poslanec František Vnouček: "Pokud dostanu podporu v okrese, tak asi ano."

Starosta Podsedic v Ústeckém kraji Robert Kopecký na základě nominací, které nyní na místní úrovni sbírá, si myslí, že do Sněmovny kandidovat bude. "Budu asi také kandidovat do Senátu. Jak se rozhodnu, záleží na tom, na jakém místě budu na kandidátce do Sněmovny," dodal

Reklama

Výběr článků

Načítám