Hlavní obsah

Pět minut po dvanácté protestovali zdravotníci ve třetině českých nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve zhruba 60 nemocnicích v Česku začala symbolicky pět minut po dvanácté shromáždění zdravotníků. Jde o první společný protest v zemích visegrádské čtyřky (V4), shromáždění se konala také v nemocnicích na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.

Symbolický protest lékařů v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V Česku se brojí hlavně proti rušení nemocnic, v dalších zemích protestují proti výši mezd a objemu peněz ve zdravotnictví vůbec. V ČR akci uspořádal Lékařský odborový klub (LOK), zapojila se do něj asi třetina českých a moravských nemocnic.

"Pacientům chceme vzkázat, že jsme na jejich straně, že bojujeme o záchranu systému a že jsme ji upřednostnili před tím, aby nám momentálně vzrostly platy. Vládě bych chtěl vzkázat, ať to nebere na lehkou váhu. Pokud se prokáže, že jsme schopni na půdorysu V4 pracovat, tak je dnešek první krok a rozhodně není poslední," řekl šéf LOK Martin Engel.

Akce spíše symbolická

Úterní akce je symbolická, péče o nemocné nemá být podle organizátorů narušena. V nemocnicích jsou vyvěšeny vysvětlující letáčky. Lidé mají fialová trička či bílé pláště a placky se symbolem prchajícího zdravotníka na krku s fonendoskopem, to vše na pozadí obrysů čtyř zúčastněných zemí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel (vpravo) a Ondřej Beran z Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce na protestu lékařů.

Protest se v ČR koná pod heslem Zachraňme zdravotnictví s dovětkem Nemocný systém je nebezpečný pro každého. V nemocnicích se na shromáždění hovořilo mimo jiné o tom, že zdravotnictví ohrožuje vpád trhu, živelná privatizace nemocnic a posilování pravomocí zdravotních pojišťoven.

Protest podporují zdravotnické odbory, lékařská komora, sdružení nemocnic, organizace pacientů i zdravotně postižených. Obávají se zániku nemocnic, které nedostanou od ledna 2013 od pojišťoven novou smlouvu.

V řadě nemocnic se k úterní akci připojili také členové zdravotnických odborů. Jejich svaz je ve stávkové pohotovosti a vyzval ministra Leoše Hegera (TOP 09) k odstoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám