Hlavní obsah

Pěstouni si polepší, vyšší příspěvek i na hendikepované děti

Odměny pro pěstouny se od Nového roku zvyšují. V létě totiž prošla parlamentem novela o sociálněprávní ochraně dětí, která svazuje odměnu dlouhodobých pěstounů s výší minimální mzdy. Ta se v příštím roce zvýší o 1000 korun na 16 200 korun.

Foto: PA/Nick Ansell , ČTK

Ilustrační foto

Článek

Doposud se totiž stávalo, že někteří pěstouni pobírali nižší odměnu, než byla minimální mzda.

Dlouhodobí pěstouni s jedním dítětem budou tedy nově pobírat 16 200 korun hrubého měsíčně (doteď 12 tisíc korun). S každým dalším dítětem si polepší o 8100 korun. Pěstoun pečující o dvě děti bude tak mít nárok na 24 300 korun, se třemi na 32 400. Tato částka se bude zvyšovat vždy s valorizací minimální mzdy.

Odměny pěstounů vzrostou a kojenecké ústavy čeká rušení, schválil Senát

Domácí

Vyšší příspěvek i na hendikepované děti

Roli bude hrát i hendikep přijatého dítěte, vzhledem k tomu, že děti v náhradních rodinách mají mnohdy zdravotní postižení.

Zde se výše částky bude odvíjet od stupně závislosti na čtyřbodové škále.

Na dítě s 1. stupněm závislosti budou pěstouni pobírat 19 440 korun, u závažnějšího postižení (2. až 4. stupeň) se odměna zvedne na 32 400 korun.

U každého dalšího přijatého dítěte s 1. až 2. stupněm se částka zvýší o 8100 korun, u dětí se 3. až 4. stupněm se zvedá o 11 340 korun.

Nejčastější mýty o pěstounství, které lidem brání v rozhodnutí do toho jít

Děti

 Polepší si i pěstouni na přechodnou dobu

Odměna se zvýší i pěstounům na přechodnou dobu, kteří o děti pečují pouze jeden rok (po něm se dítě buď vrací do biologické rodiny, nebo jde do adopce či k dlouhodobým pěstounům). Ti budou nově místo 20 tisíc korun hrubého bez ohledu na počet přijatých dětí dostávat 29 160 korun, a to i tehdy, kdy o žádné dítě nepečují. S každým dalším dítětem se odměna zvýší o 4860 korun.

Za dítě v 1. až 2. stupni závislosti bude přechodným pěstounům náležet 32 400 korun, u dětí s těžším postižením 35 640 korun (u dalších dětí ve 3. a 4. stupni závislosti se odměna zvyšuje o 8100 korun).

Zklamaní pěstouni: neuživíme se, děti zůstanou v ústavech

Domácí

Přechodní pěstouni dostanou také nově jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, který tvoří podle věku dítěte osm až deset tisíc korun. Dlouhodobých pěstounů je v ČR přibližně 11 tisíc, přechodných asi 800, z toho 600 aktivních.

Pěstouni rovněž pobírají příspěvek na potřeby dítěte, který se nemění a je odstupňovaný podle věku dítěte od 4950 korun u nejmladších dětí až po 7260 korun pro studující plnoleté. Nově ale na něj budou mít nárok i lidé, kteří mají dítě ve svěřenecké péči, tedy příbuzní nebo osoby blízké.

Pohorší si prarodiče

Od Nového roku se ale pěstounská péče bude rozlišovat také na zprostředkovanou a nezprostředkovanou, přičemž u nezprostředkované péče (což je typicky příbuzenská pěstounská péče, spadají do ní ale i pěstouni, kteří pečují např. o dítě sousedů či jiné blízké osoby) bude částka za jedno dítě 8878 korun čistého a s každým dalším dítětem se bude o tutéž sumu navyšovat.

Nejvíce si pohorší prarodiče, kteří mají v pěstounské péči svá vnoučata. Za zdravé dítě dostanou 6948 korun čistého, s každým dalším dítětem o tutéž částku navíc. Prarodiče zároveň ale mohou žádat stát o příspěvek v mateřství a rodičovství pro nejmenší děti.

FOTO: Pověšené dupačky upozornily na problematiku kojeneckých ústavů

Domácí

Zaopatřovací příspěvek pro odchozí z dětského domova

Mladí dospělí, kteří odcházejí z dětského domova či pěstounské péče, budou mít nově také nárok na zaopatřovací příspěvek ve výši 25 tisíc korun.

Pokud budou po odchodu z náhradní péče pokračovat ve studiu, mají nárok i na příspěvek 15 tisíc korun měsíčně, a to buď po dobu studia, nebo do 26 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám