Hlavní obsah

PES v některých krajích letí dolů. Kdy vyštěká druhý stupeň?

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco celorepublikově se index systému PES, podle nějž se řídí zpřísňování či uvolňování koronavirových opatření, drží na hodnotě 57 bodů, což odpovídá třetímu stupni, v krajích se může situace dost lišit. Třeba Praha je stabilně už několik dní na hranici druhého stupně. Karlovarský kraj spadl během tří dnů z pátého stupně na třetí, kde je většina ČR.

Článek

Ve čtvrtém stupni jsou čtyři kraje. Ve čtvrtek začnou v České republice platit opatření odpovídající třetímu stupni.

V Praze je index už od pátku na čísle 42. Číslo 40 přitom už znamená druhý stupeň.

Karlovarský kraj, který ještě ve čtvrtek „kazil” číslo celé zemi, se ze 77, což znamená v pátý, nejpřísnější stupeň, dostal na hodnotu 49. Náhle je tak druhý nejlepší. O víkendu zaznamenal každý den pokles o deset bodů.

Kromě Prahy a Karlovarského kraje jsou na tom dobře i Plzeňský či Liberecký kraj. Ve všech je index pod 50.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ovšem avizoval, že považuje za „extrémně nepravděpodobné”, že by se země přepnula do Vánoc do druhého stupně a opatření by se ještě rozvolnila.

Aby se tak stalo, musel by klesnout celorepublikový index pod hodnotu 41.

Fialové Podkrkonoší

Momentálně nejhůř je na tom Královéhradecký kraj s indexem 69. Na čtvrtém stupni se drží už od 10. listopadu a nijak zásadně neklesá.

Okresy Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou jsou dokonce v pátém stupni s indexem až 80.

Obchody, restaurace i služby otevřou ve čtvrtek

Domácí

V sousedním Pardubickém kraji, kde byla čísla taktéž vyšší, se v pondělí dostali už do třetího stupně. Tady index během deseti dnů spadl z pátého na třetí stupeň.

Ve čtvrtém stupni dál zůstává Vysočina, Zlínský kraj a Olomoucký kraj. Na Vysočině je stále v pátém stupni okres Havlíčkův Brod a tento stupeň má ještě středočeský okres Nymburk, byť Středočeský kraj jako celek spadá do stupně tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám