Hlavní obsah

PES v krajích: Praha se za týden zhoršila o 20 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Epidemická situace v Praze se zhoršuje. Skóre PES v metropoli k úternímu ránu vzrostlo o tři body na 71 bodů, za týden to znamená přírůstek už o 20 bodů. Nejlepší skóre má aktuálně Jihočeský kraj (68 bodů), nejhorší je Karlovarský kraj (86). V Moravskoslezkém kraji skóre kleslo o pět bodů.

Článek

V metropoli v pondělí testy potvrdily nákazu novým typem koronaviru u 777 lidí, což bylo o 333 případů více než ve stejném dni předchozího týdne. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ještě minulé úterý měla Praha 51 bodů. Od středy ale skóre rostlo a v neděli se dostalo na 68 bodů, na kterých zůstalo i v pondělí.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

K posunu o další tři body přispěl nárůst počtu nově nakažených lidí ve věku od 65 let, což je jeden z hlavních ukazatelů pro výpočet PES. Zatímco ještě v neděli připadalo v Praze v přepočtu na 100 000 obyvatel 472 seniorů infikovaných koronavirem v posledních dvou týdnech, v pondělí tento ukazatel stoupl na 489. Hranice vyššího bodového ohodnocení je na 480 nakažených.

Lepší výsledek v systému PES než Praha v současnosti vykazuje pouze Jihočeský kraj se 68 body. V těchto regionech odpovídá skóre čtvrtému stupni, všechny ostatní kraje jsou v pátém, tedy nejvyšším stupni rizika šíření epidemie, který začíná na 76 bodech.

V Moravskoslezském kraji vyletěl PES na index 90

Domácí

Situace se ale může dost měnit, jak ukazuje případ Moravskoslezského kraje, kde byl v pondělí PES na 90 bodech, ale k úterý klesl na 85. K úternímu ránu je aktuálně s 86 body nejhorší Karlovarský kraj, kde naopak skóre o pět bodů narostlo.

Pro celou ČR je PES dál na hodnotě 76 bodů. To odpovídá nejpřísnějšímu pátému stupni, zatím ale od pátku platí čtvrtý. Vláda by měla o přesunu do „pětky“ jednat ve středu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že bude další zpřísňování opatření navrhovat od pátku 25. prosince.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

Epidemickou situaci a zejména obavy z kolapsu zdravotnictví by mohlo zmírnit očkování, které má v Česku začít o víkendu. V prvních měsících by měli vakcínu dostávat hlavně zdravotníci a také senioři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám