Hlavní obsah

Pes shrnul koberec a prezident ve tmě zakopl, popsal ministr Zemanovu nehodu

Právo, Václav Pergl
Praha

Nehoda, při které si prezident Miloš Zeman poranil koleno, si vyžádá, aby zůstal alespoň šest týdnů v klidu a nehýbal se. Martin Holcát, ministr zdravotnictví a šéf lékařského konzilia, které o prezidenta pečuje, Právu popsal, jak k nehodě došlo. Ve čtvrtek lékaři Miloše Zemana propustili z nemocnice a ten odjel na zámek v Lánech.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek opustil motolskou nemocnici v Praze, kde strávil noc na lůžku, a odjel na zámek v Lánech. V jakém zdravotním stavu je?

Prezidenta jsme kompletně vyšetřili a tato vyšetření, kterých bylo několik, dopadla velmi dobře. Zeman absolvoval magnetickou rezonanci, sonografii, neurologické, ortopedické a interní vyšetření včetně laboratorního vyšetření. Mohu říci, že hladiny krevního cukru jsou v normálu a jeho cévy jsou jako cévy mladého chlapce.

Nepřeháníte to vzhledem k jeho věku?

Opravdu ne. Takové jsou objektivní výsledky vyšetření. Protože hodnoty krevního cukru byly nízké, souhlasili jsme s tím, že se vrátí do Lán, kde bude ošetřován. Vzhledem k povaze zranění jsme mu ale doporučili šetřit poraněné koleno a nejméně šest týdnů se nehýbat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát

Co to v praxi bude znamenat?

Že pan prezident bude upoután na pojízdný vozík, v lepším případě se může pohybovat pomocí berlí, ale zpočátku rozhodně ne. Ortopedi doporučili používat pojízdný vozík zhruba šest týdnů, ale může to být i déle.

Znamená to, že v koleně měl výron a koleno se krví zaplnilo?

Ano, dá se to tak říct. Měl krvácení do kolene. Bylo to vypuštěno a teď se bude kontrolovat, aby se koleno znovu nenaplnilo krví.

Foto: Motole v nemocnice Fakultní, ČTK

Zeman má v motolské nemocnici dispozici takzvané prezidentské apartmá na interní klinice, které si ale může zaplatit v rámci nadstandardu každý pacient. Za den je to 2500 korun.

Jakou jste mu nasadili léčbu? Myslím tím medikaci.

Bere prášky proti bolesti, protože toto poranění je velmi bolestivé, dále na spaní a léky na diabetes.

Jaká konkrétní hlavní rizika v případě nedodržení klidového režimu hrozí?

Pan prezident nemá šanci klidový režim nedodržovat, protože jak už jsem řekl, koleno značně bolí a onu končetinu nemůže zatěžovat. Rizika jsou různá, hlavní je trombóza. Proto jsme nasadili i léky na ředění krve.

Spekulovalo se o tom, že prezident spadl proto, že byl pod vlivem alkoholu.

To mohu vyloučit. Alkohol tam nebyl. On v noci vstal, nerozsvítil si a zakopl o koberec shrnutý jeho psem (zlatý retrívr Darcy, pozn. red.). To se může stát každému z nás. Spadl na pravé koleno.

Foto: Motole v nemocnice Fakultní, ČTK

Prezidentské apartmá v nemocnici v Praze Motole.

Když se bude muset pohybovat na vozíčku, upravíte mu i jídelníček?

Ten již má upravený od dietologů a dodržuje ho. Je to vcelku v pořádku.

Kdo ho bude ošetřovat?

Injekce mu bude dávat sestra v Lánech a tým, který tam je, bude o něj pečovat. Odborníci za ním budou jezdit. Ošetřovat ho bude i manželka a další personál.

Jak často za ním budete jezdit?

To bude záležet na osobní domluvě a postupu léčby.

Jakou má náladu?   

Je mrzutý z poranění kolene, ale jinak dobrou.

Znamená to, že prezident bude muset omezit program?

Rozhodně. Doporučili jsme zrušit plánované cesty do zahraničí, ale i po Česku. Pokud vím, tak pan prezident už zrušil plánovanou návštěvu Olomouckého kraje a nepoletí ani 19. listopadu k evropským institucím do Štrasburku. Jak to bude s jeho pracovními návštěvami na začátku prosince, lze těžko říci, protože to bude záviset na postupu léčby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám