Hlavní obsah

Zeman je opět v nemocnici, po pádu má krev v koleni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman bude muset na doporučení lékařů zrušit plánované zahraniční cesty a léčit poraněné koleno. Ve středu odpoledne byl znovu převezen do nemocnice v pražském Motole a zůstane tam zřejmě až do čtvrtka. Řekl to ministr zdravotnictví v demisi a šéf Zemanova lékařského konzilia Martin Holcát.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Miloš Zeman

Článek

Podle něj má Zeman krev v koleni a musí se podrobit neurologickému vyšetření. Zeman bude patrně několik dní jezdit na vozíčku, později chodit o berlích, řekl Holcát.

Zeman si koleno poranil v noci na středu, zřejmě při pádu. Byl převezen do nemocnice a odtamtud jel na zámek v Lánech. Když tam dorazilo lékařské konzilium, byl Zeman kvůli bolesti v koleni pod vlivem tišících prostředků. "Vypadal dobře, komunikoval, akorát byl kvůli lékům spavější," popsal Holcát.

Zemanovy aktuální problémy podle něj nesouvisí s cukrovkou, kterou prezident trpí. Nejsou spojeny ani s popíjením alkoholu, který konzilium hlavě státu zakázalo. Diabetikům se ale podobná zranění hůře hojí, podotkl ministr zdravotnictví. Kvůli riziku trombózy Zeman dostává slabší léky na ředění krve.

Poté, co bude propuštěn do domácího ošetřování, by měl prezident zůstat pár dní v klidu a příliš se nehýbat. "Řídit zemi ale může i na vozíčku," dodal Holcát.

Spolupracovníci program omezují

Podle informací ČTK se prezidentovi nejbližší spolupracovníci snaží program hlavy státu poněkud brzdit. Kvůli odpočinku například o den zkrátili program jeho předvolební návštěvy Ústeckého kraje, kam Zeman vyjel krátce po návratu z pracovní cesty na Ukrajinu. Návštěvu Karlovarského kraje, kam měl jet po volbách, prezident zrušil. Jako důvod kancelář uvedl právě volby.

Zeman se v pondělí na státní svátek neúčastnil ani položení věnce k soše prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Šetřil se na večerní ceremoniál předávání státních vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám