Hlavní obsah

Peru politiky táhne, teď tam letí senátoři

Právo, ČTK, ada, nig
Praha

Peru se opět dostalo do hledáčku českých politiků. V polovině února do této jihoamerické země míří na devítidenní cestu trojice senátorů zahraničního výboru. Mají jednat například na ministerstvech zahraničí a obrany. Přitom ani ne před rokem tuto zemi navštívila šestičlenná delegace dvou sněmovních výborů. Slova vedení obou parlamentních komor, že zahraniční cesty zkoordinují, se tedy Peru zjevně netýkají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Jsme pevně rozhodnuti nedopustit, aby se do jedné země, a především jde o ty neevropské, jezdilo dvakrát,“ řekl Právu před několika dny místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), který má koordinaci cest na starost. Připomněl, že Senát má pro letošek na zahraniční cesty 14,5 miliónu korun, což je o milión a půl méně než loni.

Poslanci a senátoři obvykle zdůvodňují své cesty do vzdálenějších zemí tím, že pomáhají posilovat ekonomické zájmy Česka v oblasti.

A jak je to s  ekonomickými zájmy v Peru? Podle ministerstva zahraničí mezi prioritními zeměmi Peru nefiguruje. Ministerstvo doporučuje orientovat se na Brazílii, Čínu, Egypt, Indii, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajinu, USA a Vietnam.

Ve statistikách vzájemného obchodu se Peru objevuje na konci první stovky. Na druhou stranu ale platí, že pro tamní zastupitelský úřad je každá cesta politiků vítanou příležitostí, jak představit svou zemi.

V rámci sníženého rozpočtu už senátní organizační výbor posvětil vedle cesty do Peru také cestu zástupců zahraničního a hospodářského výboru do Jeruzaléma na konferenci parlamentních zástupců zemí EU a Izraele, která bude rovněž v únoru.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) bude mít letos na své diplomatické aktivity 1,15 miliónu korun, pět místopředsedů horní komory dohromady 1,6 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám