Hlavní obsah

Perebyjnis: Vidíme faktickou porážku Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rusy před vražděním nezadrží ani oslavy Velikonoc, které Ukrajinu v neděli čekají. Na ostravském sjezdu KDU-ČSL to řekl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Pozvání k vystoupení na akci označil za příležitost, jak znovu poděkovat za pomoc české vládě, která podle něj přispívá k faktické porážce Ruska.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis

Článek

„Nevíme, jestli budou moci Ukrajinci oslavit vzkříšení Ježíše, jak se to dělalo v průběhu mnoha století, zda je nezasáhne smrtící střela, když přijdou do kostela, a zda tam budou vůbec moci jít,“ řekl Perebyjnis.

Jurečka nemá vyzyvatele. KDU-ČSL si v Ostravě volí nové vedení

Domácí

„Ruská armáda se neštítí střílet po ženách a dětech a neváhá ani před útoky na kostely,“ uvedl a dodal: „I když se Rusko tváří jako křesťanská země s pravoslavnými tradicemi, je to ve skutečnosti barbarská země s nenávistnou ideologií.“

Žáček: Zabavený majetek Rusů by mohl jít na obnovu Ukrajiny

Domácí

Teď je podle něj nutné, aby se Rusku dalo najevo, že ruské zločiny proti Ukrajině nezůstanou bez trestu.

Obrátil se proto na přítomné senátory a poslankyně s prosbou o uznání ruských zločinů za genocidu. „Podobné rozhodnutí již přijaly před několika dny naši přátelé z Lotyšska a Estonska,“ dodal.

„Sledujeme faktickou porážku Ruska“

Čím silnější podle něj bude reakce mezinárodního společenství, tím dříve se podaří „ruské barbary“ zastavit. „Když padne Ukrajina, Putin půjde dále. Ostrava leží jen pár set km od ukrajinských hranic. Může někdo zaručit, že ruské tanky nepřijdou sem? Zdá se mi, že nikdo,“ uvažoval velvyslanec.

Perebyjnis: Situace je dočasná, Ukrajinci se touží vrátit

Domácí

Podle velvyslance ale nyní vidíme „faktickou porážku“ Ruska. „Uděláme všechno pro to, abychom přiblížili naše vítězství. K tomu ale potřebujeme ještě silnější podporu našich přátel. Bez ní bude cena za naše vítězství mnohokrát větší,“ doplnil Perebyjnis.

V posledních dvou měsících se podle něj také ukázalo, kdo je skutečným přítelem. Odkazoval přitom na to, že ČR překonala v pomoci mnohem větší a silnější země. Zdůraznil také, že Ukrajinci nepřijeli za lepším životem, nýbrž aby si zachránili holý život.

Jmenovitě poděkoval například předsedovi strany a ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi, ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi (KDU-ČSL) za rychlou potravinovou pomoc a ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové (KDU-ČSL) za reflexi výzev pro ekosystém.

Ukrajinský velvyslanec poděkoval za pomoc na sjezdu občanských demokratů

Domácí

Perebyjnis již vystoupil také na nedávném kongresu ODS, kde podobně jako nyní děkoval a vyzdvihoval české zapojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám