Hlavní obsah

Jurečka nemá vyzyvatele. KDU-ČSL si v Ostravě volí nové vedení

Aktualizováno

Vládní KDU-ČSL pod vedením ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky si v sobotu na víkendovém sjezdu v Ostravě zvolí nové předsednictvo. Neočekává se však žádné velké překvapení, Jurečka nemá v tajné volbě protikandidáta.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Lidovci se po dvou letech v ostravském hotelu Clarion potkají, nejenom aby si zvolili nové vedení, ale také zhodnotili uplynulé volby a diskutovali o budoucnosti strany.

Fiala: O společném kandidátovi má být jasno do září

Na místo dorazili již i někteří předsedové vládních stran, aby vystoupili s projevem k lidoveckým delegátům. Premiér Petr Fiala (ODS) se před vstupem do sálu vrátil k otázce společného kandidáta koalice na prezidenta.

„Chceme, aby prezidentem České republiky byl člověk, který nezpochybňuje ústavu, respektuje ústavní tradice, je jednoznačně orientován prozápadně a demokraticky,“ řekl novinářům Fiala. Hlava státu má podle něj společnost spojovat.

Jurečka k tématu dodal, že o možném koaličním nominantovi by mělo být jasno nejpozději v září. „Pro nás je klíčové, abychom dokázali zvládnout prezidentskou volbu tak, že příští prezident bude důstojným reprezentantem naší země.“

Fiala s jednoznačnou podporou obhájil post šéfa ODS

Domácí

Na posledním sjezdu v lednu 2020 Jurečka s výzvou, aby strana skoncovala s „poraženectvím“, vystřídal Marka Výborného, který složil mandát kvůli rodinným důvodům. Jurečka nakonec stranu v rámci koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) dovedl v říjnových parlamentních volbách k zisku 22 poslaneckých křesel, což překonalo i dosavadní nejlepší výsledek Josefa Luxe po volbách 1998.

Akce by se proto mohla vést spíše v oslavné atmosféře. Symbolicky se koná právě na Moravě, která je označována za jejich voličskou baštu.

Jurečkovo zvolení by pak mělo podle očekávání proběhnout hned v prvním kole. Záležet bude pouze na tom, jak silný mandát mu delegáti poskytnou. Počet odevzdaných lístků by mohl odrážet i jejich dosavadní spokojenost s vládním angažmá.

Ukrajinský velvyslanec poděkoval za pomoc na sjezdu občanských demokratů

Domácí

V sobotu zahájí sjezd vystoupení domácích i zahraničních hostů včetně ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise, který se také objevil na dubnovém kongresu ODS, kde poděkoval za pomoc Ukrajině čelící ruské invazi.

Následovat budou projevy dalších lidoveckých ministrů: životního prostředí Anny Hubáčkové a zemědělství Zdeňka Nekuly. Na jejich slova naváže Výborný, který nyní zastává post šéfa klubu poslanců KDU-ČSL, a předsedkyně senátorského klubu Šárka Jelínková.

Po obědě přistoupí delegáti k volbě samotného předsednictva. Dosavadní první místopředsedkyni senátorku Jelínkovou vyzve místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, který před dvěma lety kandidoval na předsedu proti Jurečkovi.

Lídrem pražské ODS i SPOLU pro komunální volby bude exprimátor Svoboda

Domácí

Druhý den sjezdu je v neděli v plánu diskuse nad budoucím směřováním politiky KDU-ČSL. Tématem by vzhledem k posledním průzkumům, které jí opět připisovaly pětiprocentní hranici volitelnosti, mohlo být, jak u „katolické“ strany přilákat nové voliče.

A na přetřes by se mělo dostat i téma senátních a komunálních voleb. Lidovci již oznámili v některých městech vznik společných koalic. Největší pozornost doposud vzbudila Praha, kde se opakuje kandidatura SPOLU pod vedením exprimátora Bohuslava Svobody (ODS). Nasnadě je tak debata o pokračování spolupráce v dalších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám